Saudijski prijestolonasljednik nudi se za posrednika Putinu u svrhu okončanja rata u Ukrajini

Saudijski prijestolonasljednik Mohamed bin Salman predložio je u telefonskom razgovoru s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom posredovanje u svrhu okončanja rata u Ukrajini, javlja u četvrtak saudijska državna agencija SPA.

Tjedan dana od početka ruske invazije na Ukrajinu, prijestolonasljednik koji je de facto vladar saudijske monarhije pozvao je na “političko rješenje” sukoba.

Kraljevstvo je “spremno uložiti napore za posredovanje između dviju strana”, rekao je princ, a prenosi SPA.

Zaljevske monarhije, među njima i Saudijska Arabija koja je prvi svjetski izvoznik nafte, većinom su se suzdržavale od kritiziranja Rusije s kojom imaju dobre veze.

Naftne monarhije ipak su glasale u srijedu na Općoj skupštini UN-a za rezoluciju koja “zahtijeva” da se Moskva “odmah” povuče iz Ukrajine.

U telefonskom razgovoru s Putinom, Mohamed bin Salman je ponovio da Rijad želi “očuvati ravnotežu naftnog tržišta”, a zemlje članice OPEC+ (Organizacija zemalja izvoznica nafte) kojoj pripadaju i Saudijska Arabija i Rusija, ne žele povećati proizvodnju.
Ruski napad izazvao je nagli rast sirovina.

U četvrtak ujutro barel američkog WTI premašio je 115 dolara, što se nije dogodilo od 2008., a barel Brent dosegnuo je 120 dolara. Krajem dana cijene nafta i plina su se ipak smirile.

Komentari

komentar

You may also like