Saudijski princ je “psihopat bez empatije”, tvrdi bivši saudijski obavještajac

Bivši visoki saudijski obavještajac tvrdi je da je prijestolonasljednik Mohammed bin Salman “psihopat bez empatije” koji se jednom hvalio da bi mogao ubiti tadašnjeg vladara kraljevstva, kralja Abdullaha, i zamijeniti njegovu poziciju sa svojim ocem.

U intervjuu za američku televiziju CBS, Saad Aljabri, koji je u svibnju 2017. pobjegao iz Saudijske Arabije i živi u egzilu u Kanadi, također je rekao da ga je upozorio suradnik 2018. godine, nakon ubojstva novinara Jamala Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu , da je saudijski tim ubojica krenuo u Kanadu da ga ubije.

Aljabri je rekao da je upozoren “nemoj se nalaziti u blizini saudijske ambasade u Kanadi. Ne idi u konzulat. Ne idi u ambasadu.” Kad ga je upitao zašto, rekao je da mu je rečeno “Oni su već raskomadali tipa, ubili su ga. Ti si također na vrhu popisa”.

Bivši obavještajac je govorio i o nedaćama svoje dvoje najmlađe djece, Sarah i Omara, koji su uhićeni i nalaze se u zatvoru u Saudijskoj Arabiji, što se smatra pokušajem da se njihov otac prisili natrag u zemlju. “Moram progovoriti. Apeliram na američki narod i na američku administraciju da mi pomognu u oslobađanju moje djece”, rekao je.

Saudijska vlada nije se osvrnula na ove Aljabrijeve navode, ali je u priopćenju rekla da je “Saad Aljabri diskreditirani bivši dužnosnik vlade s dugom poviješću izmišljanja kako bi sakrio financijske zločine koje je počinio”. Aljabri je bio bliski savjetnik Mohammeda bin Nayefa, bivšeg prijestolonasljednika i ministra unutarnjih poslova koji se nalazi u pritvoru u Saudijskoj Arabiji i smatran je potencijalnim političkim suparnikom princu Mohammedu. “Očekujem da ću jednog dana biti ubijen jer ovaj tip neće biti na miru sve dok me ne vidi mrtvog”, rekao je Aljabri.

Aljabri ima snažnu podršku u SAD-u. Bivši direktore CIA-e, Mike Morell zahvalio se svom saudijskom kolegi za pomoć u spašavanju američkih i saudijskih života. Obavještajni podaci koje je Aljabri prenio u SAD, rekao je Morell, doveli su do presretanja bombi koje je Al-Qaeda 2010. postavila u dva printera koja su se prevozila kao teret u dva aviona. Morell je rekao da postoje i drugi primjeri gdje je Aljabri spasio živote Amerikanaca, ali da su oni i dalje tajni.





Iz Rijada su je demantirali da imaju cilj u Kanadi ubiti Aljabrija. Kraljevstvo je također poreklo da je ubojstvo Khashoggija, kolumniste Washington Posta, naredio princ Mohammed. Ali deklasificirani dokument američkih obavještajnih službi, objavljen ranije ove godine, zaključuje da je ubojstvo novinara odobrio prijestolonasljednik. Prema Aljabrijevom izvještaju o navodnim planovima za atentat na njega u Kanadi, tim od šest osoba sletio je u zračnu luku Ottawa sredinom listopada 2018., lagali su kanadskim graničnim službenicima i nosili sumnjivu opremu za analizu DNK. Tim je na kraju deportirala Kanada. Kanadska vlada je rekla: “Svjesni smo incidenata u kojima su strani akteri pokušali zaprijetiti onima koji žive u Kanadi. To je potpuno neprihvatljivo.”

U intervjuu je Aljabri prikazao princa Mohammeda kao lakomislenog i nepovjerljivog. On je, rekao je Aljabri, “psihopat bez empatije, koji ne osjeća emocije i nikada nije naučio iz svog iskustva.” Bivši obavještajac također tvrdi da se princ Mohammed “plašio” informacija koje je Aljabri znao o njemu, uključujući i snimljenu raspravu između princa Mohammeda i tadašnjeg prijestolonasljednika Bin Nayefa iz 2014. godine, u kojoj je princ Mohammed navodno rekao da bi mogao ubiti kralja Abdullaha, kako bi očistio poziciju prijestolja za svog vlastitog oca Salmana. “Rekao mu je: Želim ubiti kralja Abdullaha. Dobio sam otrovni prsten iz Rusije. Dovoljno mi je iskoristiti ga i bit će gotovo”. Dodao je da zna za dvije kopije snimke, te da zna gdje se nalaze.

Saudijska Arabija je pak optužila Aljabrija za pronevjeru i tvrdila da je ukrao stotine milijuna dolara iz blagajne kraljevstva. Optužbe je demantirao Aljabri.





Komentari

komentar

You may also like