Saudijski zrakoplovi bombardirali Jemen – poginulo najmanje 15 ljudi

Kao posljedica jučerašnjih zračnih napada Saudijske Arabije na ciljeve u Jemenu, poginulo je više od petnaestero ljudi. Ranije je saudijska vojska izvela napade na položaje šijtskih pobunjenika – huta u regiji Mawraq Sharab u blizini grada Taiz, na jugozapadu zemlje, izvjestio je The New Arab.

U međuvremenu, nastavak zračnih napada arapske koalicije na čelu s Rijadom na položaje huta i njima priključenih vojnih formacija bivšeg predsjednika Jemena Alija Abdullaha Saleha, provodi se u namjeri vraćanja sukobljenih strana za pregovarački stol, navodi isti medij.

Predstavnici međunarodno priznate vlade Jemena pod nadzorom zakonitog predsjednika Abd Rabuh Mansur Hadija, izjavili su, kako je prihvaćanje mirovnog plana ključna točka u uspostavi vlade nacionalnog jedinstva.

Mirovni plan predložen je na sastanku diplomata SAD-a, Velike Britanije i arapskih zemalja Perzijskog zaljeva u saudijskom gradu Jeddahu (Džeda).

Prema mirovnoj inicijativi, hutima i saveznicima bivšeg predsjednika Saleha bit će dodijeljena pojedina mjesta u novoj vladi. Kao odgovor, pobunjeničke skupine morale bi se povući iz ključnih područja Jemena, uključno i glavni grad zemlje Sanu. Plan također zahtjeva, da huti odlože teško naoružanje koje imaju na raspolaganju. U nedjelju, 28. kolovoza, političke vođe huta izdali su priopćenje kojim izražavaju svoju potporu planu riješavanja jemenskog sukoba.

Međutim, ostaje nejasno, ukoliko su predstavnici huta poduprli navedeni plan za mirno riješenje sukoba, zašto je onda bilo potrebno bombardiranje od strane Saudijske Arabije, koje je dovelo do novih civilnih žrtava.





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like