Saudijsko-iračka politička ofanziva za normalizaciju odnosa

Prvi put od 1990. godine, Saudijska Arabija i Irak planiraju otvoriti granični prijelaz Arara za međusobnu trgovinu. On je bio zatvoren zbog prekida dvostranih odnosa nakon iračke invazije u Kuvajt, u vrijeme vladavine Sadama Huseina, objavio je Reuters, pozivajući se na saudijske medije.

Saudijska i iračka delagacija posjetili su taj granični prijelaz i razgovarali s iračkim hodočasnicima koji su u posljednjih 27 godina samo jednom godišnje imali pravo prijeći na saudijski teritorij, isključivo radi obavljanja hadža.

Guverner iračke jugo-zapadne regije Anbar izjavio je kako je vlada u Bagdadu razmjestila vojsku duž pustinjske prometnice koja vodi do graničnog prijelaza Arare, a njegovo otvaranje nazvala je „važnim korakom“ za učvršćenje veza između dviju država.
Ta je izjava usljedila nakon odluke Rijada o osnivanju zajedničkog gospodarskog vijeća s Irakom.

Ovoj vijesti svakako treba pridodati i onu, prema kojoj su arapske monarhije Perzijskog zaljeva primile utjecajnog iračkog šijtskog vođu Muqtadu al-Sadra, nakon višegodišnjih problematičnih odnosa.

Tako se irački šijtski vođa u Rijadu sastao s prijestolonasljednikom i ministrom obrane Mohammedom bin Salmanom, a prema priopćenju ureda Al-Sadra, dogovoreno je da Saudijska Arabija iračkoj vladi isporuči 10 milijuna dolara pomoći, a razgovaralo se i o saudijskim investicijama u južne šijtske iračke regije. Tom prilikom se razgovaralo i o otvaranju graničnih prijelaza za međusobnu trgovinu.

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like