Savezna agencija pod pritiskom da odobri prijenos vlasti na Bidena

Malo poznata američka savezna agencija, Uprava za opće poslove (GSA), najveća je prepreka novim naporima u borbi protiv koronavirusa, izjavio je u srijedu navečer Joe Biden. Naime, GSA mora službeno ustvrditi tko je pobjednik američkih izbora.

“Mnogo stvari nam nije dostupno”, uključujući ažurirane podatke o osobnoj zaštitnoj opremi i plan raspodjele cjepiva protiv covida-19, rekao je Biden.

Emily Murphy, koja je na čelu GSA, mora “utvrditi” pobjednika izbora održanih 3. studenoga, na kojima su se sučelili Biden i aktualni republikanski predsjednik Donald Trump. To je uvjet za davanje sredstava i resursa pobjedniku, a GSA to do sada nije učinila.

Zbog odgađanja GSA da proglasi pobjednika izbora, Bidenov tim ne može doći do milijuna dolara saveznog novca te se ne može sastati s dužnosnicima obavještajnih agencija i ministarstava.

Zakon ne propisuje kada se GSA mora oglasiti, ali Bidenov tranzicijski tim tvrdi da je njihova pobjeda čista te da se odgoda ne može opravdati, iako Trump tvrdi da je pobijedio.

Murphy je jedina ovlaštena za plaće, uredski prostor, službene email adrese i obavještajne brifinge za novu administraciju, koja službeno preuzima dužnost 20. siječnja.
“Ako to ne bude uskoro dostupno, bit ćemo u zaostatku tjednima ili mjesecima” glede napora za suzbijanje širenja koronavirusa, rekao je Biden na virtualnom eventu sa zdravstvenim djelatnicima u Washingtonu.

GSA nije rekla kada će Murphy donijeti svoju odluku a agencija nije odgovorila ni na pismo Kongresa s istim pitanjem.

Savezne države imaju rok do 8. prosinca za potvrdu izbornih rezultata kako bi Elektorski kolegij službeno glasao 14. prosinca.

 

Komentari

komentar
You may also like