Savezništvo na djelu: Turska Grčkoj: nemate dovoljno oružja da nas pobijedite

Turska je optužila Grčku za eskalaciju napetosti na istočnom Mediteranu, upozorivši je na nemogućnost njezinih planova za izgradnju vlastite vojne moći do takve razine da bi se grčke oružane snage mogle uspješno oduprijeti turskoj vojsci. Prema navodima grčkog medija Kathimerini od 27. prosinca, to je izjavio turski ministar obrane Hulusi Akar tijekom prošlotjednog posjeta Libiji.

“Svi znamo stanje grčke ekonomije. Imaju problema. Unatoč problemima, pokrenuli su kampanju naoružavanja rezanjem na hrani, odjeći i plaćama za svakog grčkog građanina. Kupite koliko god želite zrakoplova, koliko podmornica, koliko brodova možete. Oni će vam (i dalje) biti nedovoljni. Nisu dovoljni ”, kazao je Hulusi Akar u Tripoliju.

Akar je ponovno oštro kritizirao Atenu, naglasivši kako “naši susjedi Grci poduzimaju provokativne akcije, poduzimaju provokativne korake i povećavaju napetost u regiji”.

“I oni skrivaju ono što rade i skrivaju naše napore za dijalogom, koji su u skladu s međunarodnim pravom”, dodao je.

Podsjećamo: 21. prosinca nekoliko lovaca F-16 turskog ratnog zrakoplovstva ušlo je u grčki zračni prostor iznad istočnog Egejskog mora, bez da su predali preliminarni plan leta. Preletjeli su otoke Oynuss i Panagia. Turske zrakoplove uočili su grčki lovci i presreli ih u skladu s međunarodnim pravilima ratovanja, objavio je Glavni stožer grčkih oružanih snaga, ne navodeći druge detalje o incidentu.

 





 

Komentari

komentar





You may also like