Savjetnica kancelarke Merkel oštro: SAD želi Njemačkoj nametnuti svoj ukapljeni plin

Uz pomoć novih sankcija SAD nastoji potisnuti Rusiju s europskog tržišta i nametnuti Njemačkoj svoj ukapljeni plin, izjavila je savjetnica njemačke vlade po pitanju sigurnosti i vanjske politike i stručnjakinja berlinskog Fonda za znanost i politiku Kirsten Westphal, u intervjuu za der Spiegel.

Prema njezinim riječima, iza novih sankcija američkog Senata protiv Rusije stoje u prvom redu unutarnjopolitički motivi.Tamošnji političari na taj način žele „zaprijetiti“ predsjedniku Donaldu Trumpu i omesti njegovo zbližavanje s Moskvom.

U svom intervjuu Der Spiegelu, Kirsten Westphal je upozorila kako se nove sankcije rasprostranjuju i na europske tvrtke koje sudjeluju u izgradnji plinovoda „Sjeverni tok-2“, a u stvarnosti na industriju država–saveznica Washingtona. SAD teži „maksimalizirati vlastitu dobit i više ne poduzima mjere za uravnoteženje interesa sa starim partnerima, poput Njemačke“.

To može još više zaoštriti gospodarski sukob s Berlinom, izjavila je savjetnica njemačke vlade, dodavši, kako je njemačka trgovinska bilanca već odavno „trn u oku SAD-a“.

Kirsten Westphal je izjavila kako trenutačno Rusija i SAD vode konkurentsku bitku za europsko plinsko tržište, a da „od toga gube Nijemci“. „Ukoliko bi Njemačka morala uvoziti ukapljeni plin iz SAD-a, to bi kazaljku ravnoteže okrenulo u korist SAD-a. A iza toga se može kriti računica – završiti s pozitivnim saldom njemačke trgovinske bilance“, zaključila je savjetnica njemačke vlade.Ovo je još jedan u nizu oštrih prigovora visokih njemačkih političkih i državnih dužnosnika u odnosu na poteze američke administracije i Senata. Podsjetimo, prije cca dva tjedna, izglasavanje novih sankcija od strane Senata usmjerenih protiv ruskog energetskog sektora, a koje se odnose i na EU tvrtke koje s njima surađuju kada je u pitanju izvoz ruskih energenata na EU tržište, izazvalo je vrlo oštar zajednički odgovor u obliku pisanog dokumenta od strane austrijskog premijera Christiana Kerna i njemačkog ministra vanjskih poslova Sigmara Gabriela, a koji je ubrzo poduprjela i sama kancelarka Angela Merkel. U dokumentu se otvoreno protivi novim američkim sankcijama i kaže kako one pogoduju američkim energetskim tvrtkama koje Europi žele nametnuti svoj skuplji ukapljeni plin, čime utječu na dugoročnu konkurentnost europske industrije, kao i na gubitak poslova njezinih energetskih tvrtki, a time i na pad zaposlenosti. Njemački stav po tom pitanju je jasan – američke proturuske sankcije se ne smiju odražavati na gospodarstvo EU.

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like