Schmidtovu odluku o promjeni izbornog zakona u BiH poduprle SAD i V. Britanija

Jučerašnja odluka visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta da izmijeni izborni zakon bila je veliko iznenađenje, a svoju su ocjenu tog poteza sinoć objavile SAD i Velika Britanija, kazavši kako je bilo krajnje vrijeme da se donesu mjere koje će omogućiti bolje funkcioniranje Federacije BiH i otkloni mogućnost blokada kakve su postojale proteklih godina.

‘Odluka Visokog predstavnika rješava probleme koji godinama opterećuju Federaciju Bosne i Hercegovine. Četiri godine nakon izbora 2018. godine, u Federaciji BiH nisu provedeni rezultati izbora, a Ustavni sud Federacije gotovo je paraliziran. Ovim su građani u Federaciji lišeni ustavnih prava, podrivena je vladavina zakona, a etno-nacionalisti širom BiH ohrabreni. Svi ovi problemi predstavljaju prijetnju suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru BiH’, kazali su iz veleposlanstva SAD-a, a prenosi tportal. Tekst tog medija objavljujemo u cijelosti:

Dodaju da su u proteklim godinama političke stranke imale više prigoda da riješe preostale probleme koji se tiču funkcionalnosti i raspodjele vlasti u FBiH.

‘U proteklim godinama političke stranke imale su više prilika riješiti preostale probleme koji se tiču funkcionalnosti i raspodjele vlasti u Federaciji, uključujući i u kolovozu i rujnu kada ih je visoki predstavnik pozvao da pokušaju postići iskren kompromis. Umjesto toga, mnoge stranke su našle nove načine kako napadati institucionalni integritet zemlje. Građani Bosne i Hercegovine trebaju i zaslužuju funkcionalnu vlast koja će biti sposobna reagirati na sve veći broj unutarnjih i vanjskih kriznih situacija. Nefunkcionalnost nije samo neodgovorna, ona je opasna.

Kada je vladajuća koalicija u Republici Srpskoj poduzela korake s ciljem podrivanja državnih institucija i integriteta BiH, međunarodna zajednica poduzela je korake i sankcionirala odgovorne lidere. Kada su lideri iz osobnog interesa pokušali uvjetovati financiranje izbora, međunarodna zajednica poduzela je aktivnosti i osigurala Središnjoj izbornoj komisiji sredstva nužna za održavanje izbora i zaštitu demokratskih prava građana BiH. Međunarodna zajednica ne može dozvoliti da se nefunkcionalnost Federacije nastavi još četiri godine i ne može više vjerovati praznim obećanjima i lažnoj posvećenosti političkih lidera da će ovaj put iskreno pregovarati, da će postići smislen kompromis i da će interese građana koje predstavljaju staviti iznad vlastitih, uskih etno-nacionalističkih ili financijskih interesa. Prošlo je vrijeme praznih obećanja lidera koji konstantno ne postižu rezultate”.

Zaključili su da će sve stranke u Schmidtovom potezu naći nešto što im se sviđa, kao i nešto što im se ne sviđa.





‘Sve stranke će u ovim amandmanima naći nešto što im se sviđa, kao i nešto što im se ne sviđa. Neke će biti razočarane jer ova odluka ne mijenja osnovnu strukturu vlasti u BiH. Daytonski mirovni sporazum definira BiH kao jednu zemlju u kojoj postoje dva entiteta, tri konstitutivna naroda, Ostali i građani. Visoki predstavnik ne može mijenjati Ustav iz Daytona; to je odgovornost političkih stranaka u BiH, kao što je naglasio i Europski sud za ljudska prava. Odgovornost visokog predstavnika je provedba Daytonskog mirovnog sporazuma. To uključuje osiguranje funkcionalnosti institucija u BiH i mehanizama raspodjele vlasti u tim institucijama. Ako one ne funkcioniraju, građani ne mogu voditi rasprave i odlučivati o tome žele li i kako promijeniti način na koji se upravlja u zemlji.

Ponovna uspostava funkcionalnosti u Federaciji prvi je korak prema obnovi unutarnje ravnoteže koja je BiH potrebna za rješavanje pitanja upravljanja, osiguravanja prosperiteta, odgovora na šire geopolitičke izazove i osiguranje svog mjesta u euro-atlantskoj zajednici zemalja.

SAD snažno podupiru suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine. Sada je na političkim liderima u Federaciji da iskoriste ovu šansu i da po strani ostave razlike, rade na postizanju napretka i izgrade bolju budućnost za sve koje predstavljaju. Oni koji nastoje uništiti institucije ove zemlje radi vlastitih političkih interesa, bez obzira bili oni iz Federacije ili Republike Srpske, bit će za to smatrani odgovornim’, zaključili su iz veleposlanstva SAD-a u BiH.





O odluci visokog predstavnika oglasio se i veleposlanik Velike Britanije u Sarajevu Julian Reilly preko Twittera.

‘Ujedinjeno Kraljevstvo podupire ulogu visokog predstavnika u BiH i njegovog Ureda. Žalosno je da su ovlasti visokog predstavnika i dalje potrebne u BiH, ali u nedostatku domaće političke volje ili liderstva, visoki predstavnik ima važnu ulogu u implementaciji Daytonskog sporazuma i pružanju potpore u okviru za prosperitetnu budućnost. Njegove današnje odluke treba promatrati u tom svjetlu. Funkcionalne vlasti, na svim razinama, ključne su za osiguranje napretka i stabilnosti. Domaći politički akteri moraju sada raditi zajedno i implementirati izborne rezultate i podržati reforme potrebne za napredak BiH na euroatlantskom putu, napisao je Reilly, a objavljuje tportal.

Sa svoje strane zaključili bismo slijedeće: o novim promjenama veliki i moćni kažu da bi sve ključne stranke u BiH u njima mogle pronaći nešto što im se sviđa i što im se ne sviđa. Dakle – radi se o “kompot” promjenama, svojevrsnom bosanskom loncu, koje samo potvrđuju da je BiH i dalje protektorat a ne samostalna i funkcionalna država.

 

Komentari

komentar

You may also like