Scholz kreće na prvu turneju po Južnoj Americi

Njemački kancelar Olaf Scholz uputio se u subotu u Argentinu na prvu dionicu svoje inauguracijske turneje po Južnoj Americi dok njegova vlada nastoji smanjiti ekonomsku ovisnost o Kini i ojačati odnose s demokracijama diljem svijeta, piše Reuters.

Socijaldemokrat Scholz posjetit će na trodnevnoj turneji najveće ekonomije u regiji – Argentinu, Čile i Brazil, zemlje koje trenutačno vode ljevičarski lideri u novoj “ružičastoj plimi” u regiji. Na dnevnom redu bit će rat u Ukrajini i izvučene pouke, uključujući za Berlin, kao i veća svijest o potrebi smanjenja gospodarskog oslanjanja na autoritarne države.

Njemačka ovisnost o ruskom plinu izazvala je energetsku krizu nakon što su se odnosi pogoršali zbog invazije Kremlja na Ukrajinu. Europa nastoji smanjiti svoje oslanjanje, posebice na Kinu, za kritične minerale nužne za prijelaz na ugljično neutralno gospodarstvo – minerale kojima je Južna Amerika bogata. “Sve ove tri zemlje su zanimljivi partneri za diverzifikaciju naših gospodarskih odnosa općenito, ali i za našu nabavu roba”, rekao je u petak dužnosnik njemačke vlade.

Važnost litija

S obzirom na konkurenciju Kine koja je u posljednjem desetljeću mnogo uložila u regiju, dužnosnik je rekao da Njemačka jednostavno treba biti aktivnija i spremnija prihvatiti sektore koje je dosad izbjegavala. “Primjerice rudarenje litija – to je izazovan zadatak, posebno u pogledu okoliša i društvenih standarda. I u prošlosti smo vjerojatno bježali od toga… ali ne možemo si dopustiti taj luksuz ako želimo stati na vlastite noge”, dodao je. Argentina i Čile na vrhu su južnoameričkog “litijskog trokuta” koji ima najveću svjetsku riznicu ultra laganog metala za baterije.

Kancelara prati izaslanstvo od desetak poslovnih ljudi iz različitih sektora te zamjenica ministra gospodarstva Franziska Brantner. U Brazilu, posljednjoj dionici turneje, Scholzu će se pridružiti ministrica razvoja Svenja Schulze koja je dobila novi poticaj za zajedničke projekte od izbora Lule koji je obećao reviziju brazilske klimatske politike. Krčenje šuma u Amazoniji doseglo je najveću razinu u 15 godina pod vladavinom desničarskog predsjednika Jaira Bolsonara.





Lulin novi smjer mogao bi otvoriti put za sporazum o slobodnoj trgovini između Europske unije i južnoameričkog trgovinskog bloka Mercosur, što je također na dnevnom redu Scholzovih razgovora s regionalnim liderima. Veleposlanici EU-a prethodno su rekli Brazilu da sporazum o slobodnoj trgovini s Mercosurom, načelno dogovoren 2019., neće biti ratificiran ako se ne poduzmu konkretne mjere za zaustavljanje sve većeg uništavanja amazonske prašume.

Scholzov posjet je snažan iskaz potpore Luli nakon što su Bolsonarovi pristaše upali u vladine zgrade 8. siječnja, samo tjedan dana nakon njegove inauguracije. Njemački kancelar posjetit će i spomenike žrtvama vojnih diktatura Argentine i Čilea.

M. Šerić: Kome smeta dramatični povratak Brazila na globalnu geopolitičku scenu?





 

Komentari

komentar

You may also like