Scholz: Njemačka će uskoro imati najveću konvencionalnu NATO vojsku u Europi

Prema riječima njemačkog kancelara Olafa Scholza, 100 milijardi eura za Bundeswehr imat će značajan utjecaj na vojni odnos snaga u Europi, piše njemački medij Der Spiegel, preciznije, njegovo internet izdanje Spiegel.de.

Kancelar Olaf Scholz (SPD) očekuje da će upravo dogovoreni posebni fond od 100 milijardi dolara značajno ojačati Bundeswehr. “Njemačka će uskoro imati najveću konvencionalnu vojsku u Europi u okviru NATO-a”, kazao je za novine Neue Berliner Redaktionsgemeinschaft, kao i za “Stuttgarter Zeitung” i “Stuttgarter Nachrichten”. Time bi se “značajno ojačala” sigurnost Njemačke i njenih saveznika.

Kancelar je izrazio nerazumijevanje za kritike o izostanku vojne potpore Ukrajini, koje su izrečene u zemlji i inozemstvu. “Isporučili smo oružje i isporučit ćemo još oružja”, kazao je Scholz u intervjuu. “Ove narudžbe su u tijeku”, dodao je, misleći na isporuke teškog naoružanja koje su dogovorene s vojnom industrijom., prenosi Spiegel.de.

Podsjetio je da bi protuzračni tenkovi Gepard trebali biti prebačeni u Kijev krajem srpnja. Osim toga, ukrajinski vojnici već se obučavaju za rukovanje topničkim oruđem Panzerhaubitze 2000.

Scholz je priznao da su ga “jako iznenadile” optužbe iz Poljske da Njemačka nije prenijela njemačke tenkove poljskoj vojsci kako bi zamijenili T-72 koji su poslani u Ukrajinu.

“Pregovaramo sa svim našim istočnoeuropskim partnerima i želimo unaprijediti pregovore s Poljskom jednako ozbiljno kao s Češkom i Slovačkom”, uvjeravao je.





Zaključno, Scholz je izvijestio kako “u Bundeswehru nisu preostale velike zalihe vozila spremnih za uporabu koja se mogu jednostavno poslati”, a to je poznato svim saveznicima.

“Glavni problem” je što je Bundeswehr “strukturno nedovoljno financiran od 2010.”, kazao je njemački kancelar. Ali sada, zahvaljujući stvaranju posebnog fonda za Bundeswehr u iznosu od 100 milijardi eura, sve bi se trebalo promijeniti, zaključio je Scholz, a prenose spomenuti njemački mediji.

Podsjećamo da je Njemačka pristala promijeniti svoj ustav kako bi omogućila poseban obrambeni fond od 100 milijardi eura koji se temelji na kreditima. To je u nedjelju objavilo tamošnje ministarstvo financija, a o tome smo izvijestili jučer (vidi poveznicu ovdje ili ispod teksta).





Njemačka oporba desnog centra i vladajuća koalicija lijevog centra sa socijaldemokratima (SPD), Zelenima i slobodnim demokratima (FDP) izjavili su da su postigli potrebnu dvotrećinsku većinu kako bi se obrambeni fond izuzeo iz duga.

Novac će se koristiti tijekom nekoliko godina za povećanje njemačkog redovnog proračuna za obranu od oko 50 milijardi eura i omogućiti zemlji ispunjenje cilja NATO-a da svake godine troši 2% svog BDP-a obranu.

Njemačka mijenja ustav kako bi omogućila obrambeni fond od 100 milijardi eura

 

Komentari

komentar

You may also like