Scholz: Njemačka i saveznici neće prihvatiti mirovni plan koji ‘diktira Rusija’

Njemački kancelar Olaf Scholz u četvrtak je izjavio da Rusija neće dobiti svoj rat u Ukrajini, a predsjednik Vladimir Putin ne smije diktirati uvjete bilo kakvog mirovnog sporazuma. Osim toga, obećao je nastavak potpore Ukrajini, uključujući teško naoružanje, kako bi se pojačao pritisak na Rusiju da zaustavi rat, izvještava Anadolu Agency.

Nakon što u tromjesečnom ratu nisu uspjele zauzeti Kijev ili Harkov, ruske snage pokušavaju preuzeti potpunu kontrolu nad istočnom regijom Donbas, a također su napredovale na jugu unatoč snažnom ukrajinskom otporu i strogim zapadnim sankcijama protiv Moskve.

“Putin ne smije dobiti svoj rat, a uvjeren sam da neće pobijediti”, izjavio je Scholz tijekom govora na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu u Švicarskoj. “Prvi put ikad Njemačka isporučuje oružje u ratnu zonu”, rekao je sudionicima. “Jedna je stvar jasna. Ruski predsjednik (Vladimir) Putin ozbiljno će pregovarati o miru tek kada shvati da ne može slomiti obranu Ukrajine. Upravo zato podržavamo Ukrajinu u bliskoj suradnji s našim partnerima i saveznicima”, rekao je. Scholz je naveo da će Njemačka nastaviti poduzimati političke, ekonomske i vojne mjere, kako bi se postiglo primirje i diplomatsko rješenje rata. No, naglasio je da neće prihvatiti mirovni plan koji će “diktirati Rusija”. “Moramo jasno dati do znanja Putinu da neće biti diktiranog mira. Ukrajina to neće prihvatiti, a nećemo ni mi”, naveo je i dodao da se “zauzimanje cijele Ukrajine sada čini dalje nego na početku rata.”

Scholz se, međutim, nije osvrnuo na ukrajinske zahtjeve za isporukom više teškog naoružanja Kijevu, unatoč konkretnim zahtjevima ukrajinskog ministra vanjskih poslova Dmytra Kulebe u Davosu u srijedu, prenosi Reuters. Kijev je nastojao nabaviti njemačka borbena vozila pješaštva Marder, a idealno bi bilo i glavne borbene tenkove Leopard, ali nije postignut značajan napredak s vladom u Berlinu, rekao je Kuleba.

U nadi da će oslabiti rusko gospodarstvo, a time i njezinu sposobnost vođenja rata, Scholz je rekao da će Njemačka prekinuti uvoz ruske nafte do kraja 2022. i također smanjiti svoje oslanjanje na ruski plin.

 





Njemačka nema streljiva za protuzračne tenkove koje šalje Ukrajini

Komentari

komentar





You may also like