Scholz: Njemačkoj će trebati cijelo prijelazno razdoblje za provedbu embarga

Njemačkoj će trebati barem četiri mjeseca, odnosno cijelo predviđeno razdoblje postupnog ukidanja, za provedbu zabrane ruskog ugljena pod sankcijama Europske unije, rekao je u četvrtak kancelar Olaf Scholz, prenosi Reuters.

Veleposlanici EU-a dogovorili su peti paket sankcija Rusiji, uključujući embargo na ugljen, s razdobljem od 120 dana kako bi se državama članicama dalo vremena da pronađu alternativne dobavljače.

“Morat ćemo iskoristiti ovo razdoblje”, rekao je Scholz na konferenciji za novinare nakon sastanka s čelnicima 16 njemačkih saveznih država.

“Ako bude brže, to je dobro. No, trebat će nam neko vrijeme, a trebat će i tvrtkama, iako već neko vrijeme traže nove dobavljače”, dodao je.

Izvješće njemačkog ministarstva gospodarstva pripremljeno za parlament upozorilo je ranije ovog tjedna da će zemlja vjerojatno morati isključiti neke od svojih elektrana ako odmah prekine uvoz ruskog ugljena.

Neposredna zabrana uvoza ruskog ugljena dovela bi do “nestašice ugljena nakon nekoliko tjedana”, navodi se. Ruski udio u njemačkom uvozu ugljena u sljedećih nekoliko tjedana sa sadašnjih 50% pasti na 25% zbog nedavnih promjena ugovora, pokazalo je izvješće. Njemačka bi do jeseni mogla postati neovisna od ruskog ugljena, prenosi Reuters.





Komentari

komentar

You may also like