Scholz o Ukrajini u EU: Putin se boji da bi “iskra demokracije” mogla doći do njegove zemlje

Ruski predsjednik Vladimir Putin strahuje od “iskre demokracije” koja se širi na njegovu zemlju, rekao je njemački kancelar Olaf Scholz, dodajući da pokušava podijeliti Europu i vratiti se u svijet kojim dominiraju sfere utjecaja, rekao je u intervjuu za novine Muenchner Merkur.

Scholz je odgovorio na pitanje hoće li Putin prihvatiti približavanje Ukrajine Europskoj uniji: “Ruski predsjednik mora prihvatiti da u njegovom susjedstvu postoji zajednica demokracija utemeljenih na zakonu koja se sve više zbližava. Očito se boji da se iskra demokracije širi njegovom zemljom”.

Europska komisija prošlog je tjedna preporučila da Ukrajina dobije status kandidata za pridruživanje Europskoj uniji, potez koji je Scholz također podržao. “Putin želi podijeljenu Europu i povratak politici sfera utjecaja, ali neće uspjeti u tome”, tvrdi njemački kancelar. Scholz je upozorio da će porast cijena energenata vjerojatno trajati još dugo. Također je odbacio tvrdnju Rusije da je prekinula protok plina za EU jer su zbog sankcija nedostajali potrebni rezervni dijelovi. “Ovo objašnjenje nije uvjerljivo”, rekao je.

Komentari

komentar

You may also like