Scholz protiv brzog ulaska Ukrajine u EU

Njemački kancelar Olaf Scholz u četvrtak je rekao da nije sklon da se Ukrajini odobri pridruženje Europskoj uniji “na prečac” jer pristupni proces “nije stvar nekoliko mjeseci ili godina”, izvještava France Presse.

“Činjenica da nema prečice za Ukrajinu na putu prema Europskoj uniji je imperativ pravičnosti prema šest zemalja zapadnog Balkana koje se već dugi niz godina žele pridružiti europskom bloku”, rekao je kancelar zastupnicima u Bundestagu. Podsjetio je da šest zemalja zapadnog Balkana već godinama provode reforme i dodao da “poštivanje naših obveza prema tim zemljama nije samo pitanje vjerodostojnosti”. “Radi se o našoj vlastitoj sigurnosti koja se ne može postići bez europskog i stabilnog zapadnog Balkana”, istaknuo je.

Reuters piše da je Scholz rekao da će otputovati na zapadni Balkan prije sastanka Europskog vijeća idućeg mjeseca, noseći poruku da regija pripada Europskoj uniji. Šest zemalja zapadnog Balkana s aspiracijama za članstvo u EU – Crna Gora, Srbija, Albanija, Sjeverna Makedonija, Bosna i Hercegovina i Kosovo – uključene su u višegodišnji reformski proces, rekao je Scholz zastupnicima u srijedu u Berlinu. “Danas je više nego ikada njihova integracija u našem strateškom interesu”, rekao je, ukazujući na utjecaj “vanjskih sila” u regiji, uključujući Rusiju.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba na Twitteru je napisao da Ukrajinace “vrijeđa” da ih se tretira kao “drugorazredne građane.” “Strateška dvosmislenost prema europskoj perspektivi Ukrajine, koju posljednjih godina promiču neke europske prijestolnice je propala i mora prestati”, napisao je.

Francuski predsjednik Emanuel Macron je također nedavno rekao da će trebati “desetljeća” da se kandidat poput Ukrajine pridruži Europskoj uniji te se založio za stvaranje šireg političkog kluba izvan europskog bloka u koji bi također moglo ući i Ujedinjeno Kraljevstvo. Scholz smatra da Macron ima pravo kada kaže da pristupni proces nije stvar nekoliko mjeseci ili godina i drži da je sada najvažnije “usredotočiti se na brzu i pragmatičnu potporu Ukrajini”.

Komentari

komentar





You may also like