Scholz: Sigurnost Izraela je nacionalni interes Njemačke

Njemački kancelar Olaf Scholz u četvrtak se u Berlinu zahvalio izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu na prijateljskim odnosima Njemačke i Izraela te zajamčio daljnju podršku Njemačke posebice kad je u pitanju sigurnost ove zemlje, prenosi Hina.

“Nas ujedinjuje zabrinutost zbog iranskog nuklearnog programa. Složni smo u stajalištu da Iran ne smije posjedovati nuklearno oružje”, rekao je Scholz.

Scholz i Netanyahu su razgovarali i o napadu Rusije na Ukrajinu i izrazili suglasnost kad je u pitanju podrška Ukrajini. “Njemačka, Europa i Izrael stoje složno u podršci Ukrajini”, rekao je Scholz.

“Mi se i dalje zalažemo za rješenje koje se temelji na dvije neovisne države”, rekao je Scholz govoreći o Bliskom istoku, ali se usprotivio gradnji novih židovskih naselja na palestinskim područjima.

Scholz se osvrnuo i na spornu reformu pravosuđa u Izraelu protiv koje su pokrenuti brojni prosvjedi u Izraelu, ali i u Njemačkoj. “Neovisnost pravosuđa je od velike vrijednosti za demokraciju. Kao prijatelji koji s Izraelom dijele demokratske vrijednosti raspravu o reformi pravosuđa pratimo intenzivno, ali sa zabrinutošću. Zalažemo se za najširi društveni konsenzus po tom pitanju”, rekao je Scholz. Dodao je kako se nada da će kompromisni prijedlog reforme, kojeg je predložio izraelski predsjednik Isaac Herzog, a Netanyahu odbacio, “ipak naći put do realizacije”.

Za odnose Njemačke i Izraela njemački kancelar kazao je da su “prisni, raznovrsni i jedinstveni”. “Ni u kojem slučaju nije samo po sebi razumljivo da su nakon povijesnih događaja Izrael i Njemačka prijatelji. Zbog toga smo zahvalni”, rekao je Scholz nakon susreta s Netanyahuom. I izraelski premijer ukazao je na jedinstvene odnose Izraela i Njemačke. “Prijateljstvo Njemačke i Izraele počiva na teškoj povijesti”, rekao je Netanyahu. “Prije 80 godina smo slani u koncentracijske logore. Danas ja kao premijer suverenog Izraela govorim ovdje u Berlinu s čelnikom jedne nove Njemačke i to, između ostalog, i o isporuci protuzračne obrane Njemačkoj”, rekao je.





Izraelski premijer nadovezao se na Scholza sa zahtjevima da međunarodna zajednica učini sve što je u njezinoj moći da spriječi Iran u nastojanjima da stekne nuklearno naoružanje. Netanyahu se osvrnuo i na spornu reformu pravosuđa te je ustvrdio da nakon reforme pravosuđe neće imati manje ovlasti nego što je to slučaj u drugim demokratskim zajednicama.

Posjet popraćen prosvjedima

Prije susreta u kancelarskom uredu Scholz i Netanyahu su posjetili spomen područje “Kolosijek 17”, u berlinskoj četvrti Grunewald, otkuda su tijekom nacionalsocijalističkog režima Židovi iz Berlina bili deportirani u koncentracijske logore.





Scholz je rekao kako je ovo mjesto svjedok sustavnog uništenja židovskog života u Europi, za koje su odgovorni Nijemci i Njemačka. “Mi ćemo uvijek biti svjesni odgovornosti koju manifestiramo kroz povezanost s Izraelom. Sigurnost Izraela je u nacionalnom interesu Njemačke”, rekao je nakon obilaska Scholz.

Netanyahu je rekao kako su pozivi za uništenjem Izraela još uvijek glasni. “Pouka Holokausta mora biti da se ovakvim pozivima suprotstavimo svim snagama kako bi bila izbjegnuta katastrofa”, rekao je izraelski premijer.

Posjet Benjamina Netanyahua Njemačkoj popraćen je brojnim prosvjedima zbog politike nove izraelske vlade te posebice zbog reforme pravosuđa koja planira smanjenje ovlasti izraelskog Vrhovnog suda. Predsjednik Središnjeg vijeća Židova u Njemačkoj Josef Schuster iznova je izrazio strahovanje po budućnost demokracije u Izraelu zbog reforme pravosuđa koja će zastupnicima Knesseta omogućiti da jednostavnom većinom mijenjaju odluke Vrhovnog suda.

Posjet izraelskog premijera pratile su jake mjere sigurnosti koje prati prisustvo preko 3.000 policajaca. Netanyahu svoj posjet Berlinu nastavlja razgovorima s predsjednikom Njemačke Frank-Walterom Steinmeierom.

Putin o sabotaži Sjevernog toka: Njemačka nakon 2. svj. rata nikada nije bila nezavisna država

Komentari

komentar

You may also like