Scholz u Indiji jača gospodarske veze i traži potporu u osudi ruske invazije

Njemački kancelar Olaf Scholz počeo je u subotu posjet Indiji s kojom želi ojačati gospodarske odnose, tražiti potporu u osudi ruske invazije i naglasiti važnost Sporazuma o slobodnoj trgovini između Indije i EU-a u čijim će pregovorima, najavio je, osobno sudjelovati, izvještava Reuters.

Scholz, koji se četvrti put susreo s indijskim premijerom Narendrom Modijem, doputovao je u Indiju dan nakon prve godišnjice rata u Ukrajini. Njemački kancelar istaknuo je sve veću važnost Delhija za zapadne sile koje traže potporu za otpor ruskoj invaziji. “Uvjeren sam da su naše zemlje blisko povezane, da imamo zajednička stajališta, posebno kada je riječ o demokraciji”, rekao je Scholz.

Iako je jedan od ciljeva putovanja poboljšanje gospodarskih veza, dužnosnici su svjesni potrebe da se zemlja, koja će uskoro biti najmnogoljudnija na svijetu, suprotstavi ruskoj invaziji, čak i ako prekid gospodarskih veza New Delhija s Moskvom nije na stolu. “Svijet pati od ove agresije…ali učinit ćemo sve što možemo da svijet ostane dobro mjesto”, rekao je Scholz i dodao da je suradnja Indije i Njemačke “vrlo, vrlo važna”.

Vlada indijskog premijera Narendre Modija nije otvoreno kritizirala Moskvu zbog invazije i umjesto toga pozvala je na dijalog i diplomaciju za okončanje rata. Indija je i znatno povećala kupnju nafte iz Rusije. “Oni plaćaju manje, Indijci to vole. Rusija dobiva manje, a nama se to sviđa”, rekao je dužnosnik njemačke vlade i dodao da je nemoguće očekivati da će druge zemlje primijeniti sankcije poput Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država.

Mnogi na globalnom jugu smatraju licemjernim zapadnu osudu invazije, s obzirom na njihovu dugu povijest vojnih intervencija diljem svijeta te strahuju da će poremećeni lanci opskrbe i inflacija uzrokovati glad. I Indija i Kina suzdržale su se od glasanja za rezoluciju Opće skupštine UN-a kojom se traži trenutačno povlačenje ruskih vojnika iz Ukrajine.

Scholz se namjerava snažno zauzeti za 5,2 milijarde dolara vrijedan ugovor o prodaji šest konvencionalnih podmornica Indiji. No ne očekuje se da će ovaj najnoviji pokušaj zapadne vojne proizvodne sile da odvratii New Delhi od vojne ovisnosti o Rusiji odmah polučiti rezultate.





Okretanje Njemačke prema Indiji posebno je važno s obzirom na to da su bliske gospodarske veze s Kinom, glavnim kupcem njemačkih alatnih strojeva, te Rusijom, njezinim ključnim dobavljačem energije, utjecale na prosperitet Njemačke u proteklih 15 godina.

Sporazum o slobodnoj trgovini EU-a i Indije

“To je važna tema i osobno ću se uključiti”, rekao je Scholz nakon sastanka s Modijem u New Delhiju. Europska unija i Indija obnovile su pregovore o sporazumu o slobodnoj trgovini prošle godine, a cilj dovršetka pregovora je kraj 2023.





Što se tiče EU-a, sporazum o slobodnoj trgovini s Indijom odgovarao bi njezinoj strategiji povećanja angažmana u indo-pacifičkoj regiji. Dogovor bi mogao djelovati i kao protuteža sve većem utjecaju Kine u regiji.

U Indiji 1800 njemačkih tvrtki

Oko 1800 njemačkih tvrtki prisutno je u Indiji. Scholz je doputovao s poslovnom delegacijom u nadi da će taj broj povećati, s fokusom na ulaganje u zelenu tehnologiju. Unatoč interesu Berlina, regulativa i trgovinske barijere u Indiji otežavaju probijanje njemačkih tvrtki na tržište.

Scholz i Modi razgovarali su i o klimatskim promjenama, a članovi gospodarskog izaslanstva potpisali su sporazume u sektoru energije vjetra, sunca i zelenog vodika.

Zelenski: Nužno je raditi s Kinom, ali i Indijom, Afrikom i Latinskom Amerikom

 

Komentari

komentar

You may also like