Scholz Ukrajini šalje njemačke tenkove Leopard!

Nakon višemjesečne rasprave, kancelar Olaf Scholz je odlučio isporučiti borbene tenkove Leopard 2 Ukrajini. Navodno bi i američki tenkovi Abrams mogli stići u tu zemlju, piše maloprije njemački medij Spiegel pozivajući se na svoje izvore.

“Odluka je donijeta: Njemačka će isporučiti Ukrajini borbene tenkove Leopard 2”, navodi njemački medij.

Navodno se radi o desetak tenkova Leopard 2 A6, koji su u službi Bundeswehra. To je znatno modernija verzija od A4. Suvremenija od nje samo je verzija A7.

Ruski vojni analitičari već navode kako je Leopard 2 A7 namijenjen za borbu protiv ruskih najsuvremenijih tenkova T-14 Armata, dok se verzija A6 može nositi sa svim ostalim moderniziranim ruskim tenkovima, prije svega T-72 i T-90M.

Ruski mediji također navode da će Washington odluku o slanju svojih tenkova Abrams objaviti u srijedu.

Podsjećamo kako je kancelar Olaf Scholz krajem prošlog tjedna uvjetovao slanje njemačkih tenkova Ukrajini istovremenim slanjem i američkih tenkova Abrams u tu zemlju. Vidjet ćemo hoće li se to dogoditi s obzirom da je Pentagon upozoravao na probleme tehničke i logističke prirode za te američke tenkove na tlu Ukrajine, o čemu smo već ranije pisali.





Također podsjećamo i kako je njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock prije dva dana u Parizu izjavila kako će Berlin dati dozvolu Poljskoj za isporuke njenih Leoparda Kijevu ako takav zahtjev stigne.

A on je navodno upućen već jučer. Naime, u ponedjeljak je poljski ministar obrane Mariusz Blaszczak izjavio da je Varšava  od Berlina zatražila dopuštenje za prijenos tenkova Leopard 2 ukrajinskoj vojsci. Također je pozvao Njemačku da se pridruži koaliciji država koje Kijevu dostavljaju vojnu opremu.

Kada ti tenkovi stignu u Ukrajinu, radit će se o prvim tenkovima zapadne proizvodnje koji su isporučeni toj zemlji nakon početka ruske invazije. Do sada su Kijevu isporučivani isključivo tenkovi sovjetske proizvodnje, koje su na skladištima imale uglavnom zemlje bivšeg Varšavskog ugovora. Ali okolnosti su se od tada dramatično promijenile, pa je vrijeme i za nove drastične odluke koje se sigurno Moskvi neće svidjeti. Naravno, ključan će u svemu ovome biti konačan broj isporučenih tenkova, jer bi sve ispod 100 komada bilo nedovoljno za ukrajinski front dug više od 1000 kilometara.





Na zapadu se često spominje proljeće kao mogući početak nove velike ukrajinske ofenzive. Kako piše The Washington Post, američki ministar obrane Lloyd Austin tijekom boravka u američkoj bazi u njemačkom Ramsteinu krajem prošlog tjedna, izjavio je kako velika ukrajinska ofanziva mora početi u proljeće i da kao minimum zadaća mora odsjeći kopnenu vezu Krima s ruskim kopnom, jer će u protivnom prijetiti situacija da će se Rusi za dugo vremena učvrstiti na položajima koje su do sada zauzeli. Za takvu ukrajinsku ofenzivu njenoj je vojsci potrebno oko 500 tenkova.

Živi bili pa vidjeli!

 

Komentari

komentar

You may also like