Scholz: Xijevo protivljenje nuklearnom oružju u Ukrajini bio je dovoljan razlog za posjet Kini

Njemački kancelar Olaf Scholz, koji je bio žestoko kritiziran zbog ovotjednog posjeta Pekingu, izjavio je u subotu da je zajednička izjava njega i kineskog predsjednika Xi Jinpinga u kojoj se protive uporabi nuklearnog oružja u Ukrajini dovoljan razlog za posjet, javlja Reuters.

Scholzovi komentari došli su dan nakon njegova posjeta drugom najvećem svjetskom gospodarstvu zajedno s glavnim direktorima njemačkih kompanija, prvom posjetu čelnika G7 od pandemije COVID-19.

“Budući da smo kineska vlada, predsjednik i ja zajedno izjavili da se u ovom ratu ne smije koristiti nikakvo nuklearno oružje, samo to čini cijelo putovanje vrijednim”, kazao je Scholz tijekom skupa svoje Socijaldemokratske stranke. Xi, koji je prije dva tjedna osigurao treći čelnički mandat, složio se da se oba čelnika “zajedno protive uporabi ili prijetnji uporabom nuklearnog oružja” nad Ukrajinom, ali se suzdržao od kritiziranja Rusije ili pozivanja Moskve da povuče svoje trupe.

Scholz, koji je bio kritiziran zbog naizgled nastavljanja strategije koja pretjerano izlaže njemačko gospodarstvo Kini, njezinom najvažnijem trgovinskom partneru, rekao je da je diversifikacija (proširenje gospodarske djelatnosti na veći broj proizvoda ili usluga op.a.) ključna za ograničavanje mogućih posljedica ako se odnos pogorša. “Imamo jasan plan i slijedimo ga do kraja. A to znači diversifikaciju za sve zemlje s kojima trgujemo, posebno, naravno, zemlju koja je tako velika i ima tako veliki udio u svjetskom gospodarstvu”, istaknuo je Scholz. “Nastavit ćemo gospodarsku razmjenu s Kinom… Ali također je jasno, postavit ćemo se tako da se u svakom trenutku možemo nositi sa situacijom u kojoj postoje poteškoće – bilo da je to za 10 godina ili za 30 godina.”

Scholz njemačkim poslovnim čelnicima: ‘diversificirajte, odmah”

Tijekom svog putovanja Scholz je poslovnim čelnicima, uključujući izvršne direktore Deutsche Banka, Volkswagena, BASF-a, Siemensa, BMW-a, Mercka i BioNTecha, poručio da ne ostavljaju diversifikaciju u drugom planu, kazao je izvor izaslanstva.

Na sastanku iza zatvorenih vrata rekao je da će trebati oko 10-15 godina da se potpuno smanji rizik. Odvojeni vladin izvor rekao je da je dojam bio da je poruka shvaćena i da tvrtke diversificiraju dok razvijaju veze s Kinom. Ovo je posebno ključno za njemačke proizvođače automobila koji su aktivni u Kini, najvećem svjetskom tržištu, uključujući Volkswagen, koji je opetovano kritiziran zbog svoje tvornice u regiji Xinjiang zbog izvješća o tamošnjim kršenjima ljudskih prava. U fokusu su i baterijski materijali koji su potrebni za sklopove koji pokreću električna vozila. Njemački proizvođači automobila ovise o Kini za litij, nikal i kobalt, dok je Europa pokrenula programe za izgradnju vlastite opskrbe, ali oni još nisu završeni.

Njemački poslovni odnos s Kinom bio je pod pomnim nadzorom od veljače kada je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, što je dovelo do kraja desetljeća dugog energetskog odnosa s Moskvom i uzrokovalo da brojne tvrtke napuste svoje lokalne poslove. To je potaknulo zabrinutost zbog potencijalnih posljedica za njemačko gospodarstvo ako Kina napadne Tajvan. “Počnite sada, nemojte to stavljati u drugi plan. Učinite to sada”, rekao je Scholz na jednom stranačkom događaju u komentarima koji su se činili usmjereni na poslovne vođe u vezi s diversifikacijom.

Njemački kancelar i kineski predsjednik obećali da će raditi za globalni mir

 

Komentari

komentar

You may also like