Sebastian Kurz: Mir u Europi moguć samo s Rusijom, a ne protiv nje

Austrija nastavlja voditi tzv. dualnu ili uravnoteženu politiku u odnosu na SAD i Rusku Federaciju. Osim što joj to olakšava činjenica o njenoj vojnoj neutralnosti (Austrija, za one koji to još ne znaju, nije članica NATO saveza), na to je potiče i i primarna briga za njene nacionalne interese. Tako je Austrija ove godine dobila i ulogu zemlje-partnera u ruskom pandanu švicarskog foruma u Davosu – Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu. Prilika je to koja se ne propušta (nije je prethodno propustio ni francuski predsjednik Emmanuel Macron, čija je zemlja također imala istu ulogu) o čemu svjedoči i slijedeća vijest:

Austrijski kancelar Sebastian Kurz, koji će 4. lipnja  putom video linka sudjelovati na plenarnoj sjednici Peterburškog međunarodnog ekonomskog foruma, u ekskluzivnom intervjuu za agenciju TASS uoči svog nastupa, govorio je o fokusu Beča na produbljivanje gospodarske suradnje s Rusijom, važnosti dijaloga između Moskve i Europske unije i potpori plinovodu Sjeverni tok 2.

Kurz je podsjetio na rasprave o odnosima EU-Rusija na summitu Europskog vijeća 24. svibnja.

„Jasno je kako EU i Rusija imaju očita neslaganja oko pojedinih pitanja, na primjer, u svezi ljudskih prava ili teritorijalnom cjelovitošću Ukrajine. Istodobno, postoje područja u kojima bi EU trebala težiti suradnji s Rusijom, na primjer, u borbi protiv klimatskih promjena ili neširenja (nuklearnog oružja), kao što se to sada događa u pregovorima o iranskom nuklearnom programu u Beču. I jedno i drugo trebalo bi biti moguće u budućnosti: otvoreno razgovarati o razlikama i istodobno surađivati ​​na područjima od zajedničkog interesa. Na kraju, apsolutno mi je jasno: mir u Europi bit će samo s Rusijom, a ne protiv nje”, naglasio je Sebastian Kurz.

Također je izrazio zadovoljstvo činjenicom da “Sjedinjene Države više ne prijete sankcijama tvrtkama koje sudjeluju u projektu Sjeverni tok 2“.

„Mi, poput Njemačke, nastavljamo podupirati Sjeverni tok 2 jer on udovoljava našim gospodarskim interesima. Projekt služi za diverzifikaciju naših putova opskrbe energijom, a time i za osiguravanje energetske sigurnosti Europe”, kazao je šef austrijske vlade.





Komentirajući predstojeći summit čelnika Rusije i Sjedinjenih Država 16. lipnja u Ženevi, istaknuo je kako je “smanjenje međunarodne napetosti u interesu Austrije i Europe“.

„Austrija je, kao i prethodnih godina, još uvijek spremna biti platforma za dijalog između Rusije i Sjedinjenih Država u bilo kojem trenutku. Nedavno sam o tome obavijestio predsjednika Putina u telefonskom razgovoru”, kazao je Kurz.

 





Komentari

komentar

You may also like