Sebastian Kurz ostao bez zastupničkog imuniteta zbog optužbi za korupciju

BIVŠI austrijski kancelar Sebastian Kurz izgubio je u četvrtak zastupnički imunitet nakon što su zastupnici jednoglasno donijeli takvu odluku kako bi omogućili nastavak istrage zbog navodne korupcije, piše dpa.

Za ukidanje imuniteta šefu zastupničkog kluba Austrijske narodne stranke (OVP) glasala je i njegova stranka, koja smatra da je što prije nužno razjasniti optužbe. Kurz je nakon podnošenja ostavke na mjesto kancelara bio zaštićen zastupničkim imunitetom pošto je prešao u parlament.

Protiv njega se vodi istraga zbog pronevjere novca, a optužen je i za davanje lažne izjave pred parlamentarnim istražnim povjerenstvom, vezano za aferu Ibiza. Kurz niječe sve optužbe na svoj račun. Među ostalim, optužen je s devet suradnika za zlouporabu javnog novca za podmićivanje anketara i novinara kako bi manipulirali medijskim izvještavanjem u svoju korist.

Serija pretraga 6. listopada u uredu kancelara, sjedištu OVP-a i u ministarstvu financija dovela je do više otkrića zbog čega je Kurz ubrzo podnio ostavku. Ali ostao je zastupnik i nastavlja voditi stranku i zastupnički klub.

Komentari

komentar
You may also like