Sebastian Kurz se potpuno povlači iz politike zbog korupcijskog skandala

Sebastian Kurz, koji je bio austrijski kancelar od 2017. do 2019., a potom od 2020. do ove jeseni, najavio je odlazak iz svijeta politike, prenosi RT.

Sebastian Kurz trenutno obnaša dužnost predsjednika i parlamentarnog čelnika Austrijske narodne stranke. Dana 9. listopada objavio je svoju odluku o napuštanju kancelarskog ureda usred istrage o korupciji koja je u tijeku, čime je označio kraj drugog mandata na vlasti, koji je započeo u siječnju 2020. nakon što su konzervativna Narodna stranka i Zelena stranka ušle u koalicijski sporazum.

Kurzov odlazak dolazi nakon što je austrijsko tužiteljstvo za gospodarski kriminal i korupciju objavilo da je u tijeku istraga tadašnjeg kancelara i brojnih njegovih bliskih suradnika. Osumnjičeni su za manipuliranje anketama i korištenje javnog novca kako bi osigurali povoljno izvještavanje o Kurzovoj politici u medijima između 2016. i 2018. godine, s ciljem poboljšanja njegovih šansi da bude izabran za čelnika stranke, a potom i za kancelara. Dosljedno je poricao bilo kakvu umiješanost i bio je prisiljen odstupiti tek nakon što su mu koalicijski partneri iz stranke Zelenih postavili ultimatum.

Prvi mandat Sebastiana Kurza na vlasti također je završio zbog korupcijskog skandala, kada su njemački Süddeutsche Zeitung i Der Spiegel u svibnju 2019. iznijeli na svjetlo dana ‘”aferu Ibiza”. Objavljena je snimka tajno snimljena u privatnoj vili na Ibizi tijekom ljeta iz 2017., na kojoj su Kurzovi koalicijski partneri u to vrijeme, vodstvo austrijske desničarske Slobodarske stranke, razgovarali sa ženom koja se predstavljala kao rođakinja ruskog oligarha. Političari su očito pristali na ponudu lažne nećakinje ruskog oligarha za financijsku i medijsku potporu uoči izbora u Austriji 2017., u zamjenu za vladine ugovore u zemlji. Nakon skandala, vodstvo Austrijske Slobodarske stranke odstupilo je, a koalicijska vlada je pala, međutim političari sa snimke inzistirali su da je proces namješten, optužujući njemačke novine da su selektivno montirali video. Kao kancelar, Sebastian Kurz zauzeo je oštar stav o imigraciji i zauzeo se za dijalog s Rusijom.

Komentari

komentar





You may also like