Šef američke vojske sastao se vođom talibana i Afganistana

Mark Milley, načelnik glavnog stožera razgovarao je ovoga tjedna, odvojeno, s vođom talibana i predsjednikom Afganistana o mirovnom sporazumu za Afganistan, objavio je Pentagon, prenosi AFP.

General Milley je “razgovarao o potrebi trenutnog smanjenja nasilja kako bi se ubrzao napredak prema dogovornom političkom rješenju koje doprinosi regionalnoj stabilnosti i štiti američke nacionalne interese”, rekla je glasnogovornica Sarah Flaherty.

AP navodi da je Milley razgovaro s talibanskim pregovaračima u Dohi u utorak, dok se u srijedu sastao, u afganistanskoj prijestolnici Kabulu, s predsjednikom Ašrafom Ganijem.

“Najvažniji dio razgovora koje sam vodio s talibanima i afganistanskom vladom bila je potreba za trenutnim smanjenjem nasilja”, kazao je Milley trojici novinara (jedan od njih je novinar AP-a) koji su putovali s Milleyjem u Katar i Afganistan, piše AP.

Američki predsjednik Donald Trump nedavno je dvostruko smanjio broj američkih vojnika u Afganistanu te nastoji povući sve američke postrojbe iz Afganistana. U tom su kontekstu SAD i talibani (u veljači 2020.) potpisali sporazum o povlačenju američkih i savezničkih vojnika kroz idućih 14 mjeseci, dok su se talibani obvezali da terorističke organizacije, uključujući Al Kaidu, neće koristiti njihov teritorij. Podsjetimo, SAD je izvršio invaziju na Afganistan, kojim su tada upravljali talibani, upravo nakon terorističkog napada 11. rujna jer je Al Kaida koristila Afganistan kao svoju bazu. Talibani i afganistanska vlada pak pregovaraju o mirovnom sporazumu.

Usprkos pregovorima napadi talibana na afganistansku vojsku nisu prestali, već su talibani, tvrdi glavni zapovjednik američkih snaga u Afganistanu Scot Miller, pojačali napade.





“Moja je procjena da to izlaže mirovni proces riziku – što je veće nasilje, to je veći rizik”, rekao je Miller.

 

Komentari

komentar





You may also like