Šef američkih vojnih obavještajaca: ruska vojska egzistencijalna je prijetnja SAD-u

Ruska vojska predstavlja egzistencijalnu prijetnju Sjedinjenim Državama, izjavio je jučer direktor američke vojne obavještajne agencije – DIA, general-bojnik Scott Berrier tijekom saslušanja u Odboru za obranu američkog Senata na temu globalnih prijetnji. On tvrdi kako Rusija aktivno ažurira svoj sustav za proizvodnju nuklearnih bojevih glava i da ih proizvodi na “stotine godišnje”. O tome izvješćuje CNN.

Visoki američki vojni obavještajac izjavio je kako Rusija zadržava utjecaj na države “duž svoje periferije”.

“Moskva nastavlja ulagati u svoje strateške nuklearne snage, u nove sustave naoružanja kako bi poboljšala svoj potencijal strateškog odvraćanja, a to našu zemlju, Sjedinjene Države, dovodi u opasnost”, rekao je Berrier.

CNN skreće pozornost na činjenicu da su njegove izjave dane “u pozadini napetosti u odnosima između Rusije i Sjedinjenih Država, koje su i dalje visoke”. Bijela kuća razrađuje detalje mogućeg summita između američkog i ruskog predsjednika Joea Bidena i Vladimira Putina, koji bi se mogao održati početkom ljeta u Europi.

Istodobno, glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov ponavlja kako Moskva još nije dala službeni odgovor na američki prijedlog za održavanje summita na vrhu.

Američki general Berrier izjavio je kako je ruska vojna snaga rezultat ulaganja i razvoja nuklearnog oružja, kao i “konvencionalnih snaga, uglavnom za obrambene i regionalne operacije”.





“Rusija ima sve veću sposobnost projiciranja snage visoko preciznim krstarećim raketama velikog dometa i ograničenim ekspedicijskim mogućnostima”, kazao je dalje.

Dodao je i da rusko vojno zapovjedništvo “u obuci i vježbama osoblja uzima u obzir iskustvo stečeno tijekom sudjelovanja Rusije u neprijateljstvima u Siriji”.

Kao odgovor na pitanje senatorice iz Nebraske Deb Fisher o razvoju nuklearnih bojevih glava u Rusiji, Berrier je “potvrdio rezultate procjene obavještajne agencije Pentagona iz 2018. godine da Rusija nadograđuje svoj sustav nuklearnih bojevih glava” i proizvodi, kako je general rekao, “stotine nuklearnih bojevih glava”. godišnje, navodeći da su “te procjene još uvijek valjane “, prenosi CNN.





Podsjećamo: navodni američki strah od ruske vojne moći evoluirao je golemom brzinom: od izjava bivšeg predsjednika Baracka Obame iz 2015. godine da Rusija nije globalna velesila, već regionalna država koja jedva ima snage održavati stabilnost u svojoj regiji, preko onih da će Rusija, nakon što je u listopadu iste godine vojno intervenirala u Siriji na poziv tamošnje vlade, upasti u „sirijski glib“ slično kao sovjetska vojska u Afganistanu, preko tog istog Obame na kraju njegovog mandata u jesen 2016. godine kada je u Bruxellesu vođama članica EU izjavio kako je Rusija vojno snažna i opasna država, pa do novijih izjava iz doba Trumpove administracije i sada ove, Bidenove, kako ruska vojna snaga predstavlja najveći sigurnosni izazov i egzistencijalnu prijetnju po SAD.

Zapravo, kada se trezveno razmisli, netko je u toj tragikomičnoj igri riječi o ruskoj vojnoj snazi opasno lagao – ili savjetnici bivšeg predsjednika Obamu, ili Obama čitavu domaću i svjetsku javnost, ili istinu ne govore dužnosnici prošle i sadašnje američke administracije – što je najmanje vjerojatno.

O čemu god da je riječ, sadašnje, gore navedene konstatacije američkog obavještajnog generala postaju dominantne i u znatnoj će mjeri određivati budući odnos dviju nuklearnih velesila – koji se može kretati od eventualnog dogovora o smanjenju eskalacije i suradnje po pitanjima od zajedničkog interesa, pa do potpunog prekida međusobnih odnosa, što također ne treba isključiti iako bi bilo presedan u međusobnoj povijesti, uključno i onoj s vrhunca hladnog rata početkom 80.-ih godina prošlog stoljeća između SAD-a i SSSR-a.

 

Komentari

komentar

You may also like