Šef britanskog MI5: povlačenje SAD-a iz Afganistana povećava rizik od novog 11. rujna

Foto: preuzeto s Dnevno.hr

Povlačenje američkih vojnika iz Afganistana povećalo je rizik od još jednog terorističkog napada, sličnog onom od 11. rujna 2001. u Sjedinjenim Državama, izjavio je šef britanske protuobavještajne službe MI5 Ken McCallum, a prenosi medij The Times

Odluka Washingtona “razveselila je i ohrabrila” islamske ekstremiste. Ovdje se ne radi samo o podizanju morala, već i o velikoj vjerojatnosti pregrupiranja terorista radi izvođenja sofisticiranijih napada, izjavio je prvi britanski protuobavještajac, upozorivši na „… Rizik da će nas ponovno vratiti pred dobro osmišljene složene zavjere s kojima smo se suočili tijekom napada 11. rujna i posljednjih godina”.

Jučer je obilježena 20. godišnjica od velikog terorističkog napada na SAD koji je promijenio svijet. Tada su dva putnička zrakoplova, koja su oteli islamistički teroristi,  udarili u tornjeve njujorških nebodera-blizanaca Svjetskog trgovačkog centra (WTC) i potpuno ih uništili. Treći zrakoplov srušio se u zapadno krilo zgrade Ministarstva obrane (Pentagon) u Washingtonu. Postojao je i četvrti oteti zrakoplov, koji se srušio u blizini Pittsburgha, u saveznoj državi Pennsylvaniji. Prema službenim podacima, tijekom  spomenutih napada i od njihovih posljedica u New Yorku su poginule 2749, u Washingtonu 189, a u Pennsylvaniji 44 osobe.
 

Komentari

komentar

You may also like