Šef CIA-e: Kina sumnja u svoju sposobnost invazije na Tajvan

Ravnatelj CIA-e William Burns izjavio je u intervjuu za CBS kako američki obavještajni podaci pokazuju da je kineski predsjednik Xi Jinping dao upute vojsci svoje zemlje da “do 2027. bude spremna” za invaziju na Tajvan, objavio je ABC News.

Međutim, kineski predsjednik možda trenutačno gaji sumnje u svoju sposobnost da to učini s obzirom na iskustvo Rusije u ratu s Ukrajinom, kazao je čelnik CIA-e u intervjuu za CBS kojeg prenosi spomenuti medij.

“Mislim da je, pošto su pogledali Putinovo iskustvo u Ukrajini, to vjerojatno pojačalo neke od tih sumnji”, rekao je Burns. “Dakle, sve što bih rekao je da mislim da rizici potencijalne upotrebe sile vjerojatno rastu što dalje ulazite u ovo desetljeće i nakon njega. Dakle, to je nešto očito, što promatramo vrlo, vrlo pažljivo”, kazao je Burns.

Burns je naglasio da Sjedinjene Države moraju “vrlo ozbiljno” shvatiti Xijevu želju da u konačnici kontrolira Tajvan, čak i ako vojni sukob nije neizbježan.

“Znamo, kao što je objavljeno, da je predsjednik Xi naložio Narodnooslobodilačkoj vojsci (PLA), kineskom vojnom vrhu, da do 2027. bude spreman za invaziju na Tajvan, ali to ne znači da je odlučio izvršiti invaziju 2027. ili bilo koje druge godine – kazao je dalje.

Tajvan i Kina razdvojili su se 1949. nakon građanskog rata koji je završio kontrolom Komunističke partije nad kopnom. Samoupravni otok ponaša se kao suverena država, ali ga ne priznaju Ujedinjeni narodi niti bilo koja velika i značajna država. Godine 1979. Američki predsjednik Jimmy Carter službeno je priznao vladu u Pekingu i prekinuo veze s Tajvanom. Kao odgovor, Kongres je usvojio Zakon o odnosima s Tajvanom, kao mjerilo za nastavak odnosa.





Američki predsjednik Joe Biden izjavio je da će američke snage braniti Tajvan ako Kina pokuša izvršiti invaziju. Bijela kuća kaže da se američka politika nije promijenila time što je jasno dala do znanja da Washington želi da se status Tajvana riješi mirnim putem. Međutim, ne izjašnjava se o tome hoće li američke snage biti poslane kao odgovor na kineski napad – zaključuje ABC News.

Komentari

komentar





You may also like