Šef CIA-e upozorio na ruske prijetnje o uporabi nuklearnog oružja

Rusku prijetnju o potencijalnom korištenju taktičkog ili nuklearnog oružja niskog učinka u Ukrajini ne može se olako shvatiti, ali ne posjedujemo dovoljno dokaza koji bi pojačali tu zabrinutost, izjavio je u četvrtak direktor CIA-e William Burns.

U govoru na Tehnološkom institutu Georgia, Burns se osvrnuo na “potencijalni očaj” i vojne neuspjehe koje su pretrpjeli ruski predsjednik Vladimir Putin i njegova vlada od početka rata u Ukrajini, prenosi Reuters.

Iz tih razloga “nitko od nas ne može olako shvatiti prijetnju koju predstavlja potencijalno pribjegavanje taktičkom nuklearnom oružju ili nuklearnom oružju niskog učinka”, rekao je Burns.

Unatoč upozorenjima Kremlja o stavljanju najvećeg nuklearnog arsenala na svijetu u stanje visoke pripravnosti, “nismo vidjeli puno praktičnih dokaza o vrsti raspoređivanja koji bi pojačali tu zabrinutost.”

Burns je iznio ove tvrdnje kao odgovor na pitanje bivšeg američkog senatora Sama Nunna, vodećeg zagovornika kontrole naoružanja, na kraju svog prvog govora otkako je preuzeo vodstvo glavne američke obavještajne agencije (CIA) u ožujku 2021. godine.

Bivši američki diplomat je u obraćanju rekao da su američke obavještajne agencije prošle jeseni počele prikupljati “uznemirujuće i detaljne” podatke o Putinovom planu za “novu veliku invaziju” na Ukrajinu.





Putin se “gušio” u ambicijama i nesigurnosti i vidio je da se smanjuje mogućnost da se Ukrajina orijentira daleko od Zapada, rekao je Burns koji je Putina nazvao “apostolom osvete“.

Američke obavještajne službe bile su od vitalnog značaja za ukrajinsku borbu protiv ruskih snaga, rekao je Burns, bivši američki veleposlanik u Moskvi. Dodao je da su “zločini, koje su te snage počinile u ukrajinskom gradu Buči, užasni”.

Rusija je više puta poricala da je gađala civilne mete. Uz to, ruski su čelnici iznesene optužbe nazvali “monstruoznom krivotvorinom” s ciljem ocrnjivanja ruske vojske.





Ruski invazija na Ukrajinu ubila je tisuće ljudi, raselila milijune i izazvala strah od šireg sukoba između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država – dvije najveće nuklearne sile svijeta. Putin tvrdi da je “posebna vojna operacija” u Ukrajini neophodna jer su Sjedinjene Države koristile Ukrajinu da prijete Rusiji, a Moskva je zatim morala obraniti rusko stanovništvo na području Ukrajine.

Komentari

komentar

You may also like