Šef danske obavještajne službe u pritvoru zbog curenja informacija

Šefu danske kontraobavještajne službe, Larsu Findsenu, određen je pritvor zbog umiješanosti u slučaj koji uključuje curenje “visoko povjerljivih” informacija, izvijestila je u ponedjeljak javna televizija DR.

Četiri sadašnja i bivša djelatnika dviju danskih obavještajnih službi uhićena su u prosincu zbog curenja visoko povjerljivih informacija. Findsen je jedini koji ostaje u pritvoru dok traje istraga. Vijest, koju su prenijeli DR i drugi lokalni mediji, pojavila se na sudskom ročištu jučer kad je ukinuta zabrana objavljivanja.

“Želim da se podignu optužnice i izjašnjavam se da nisam kriv. Ovo je potpuno suludo”, rekao je Findsen novinarima na ročištu na kojemu će sudac također odlučiti hoće li Findsen ostati u pritvoru. Slučaj, o kojemu su vlasti objavile vrlo malo informacija, vodi se iza zatvorenih vrata, što znači da točne optužbe i priroda informacija koje su procurile nisu objavljeni.

Prema DR televiziji, koja se pozivala na neimenovane izvore, slučaj se vrti oko curenja povjerljivih informacija danskim medijima. DR je 2020. izvijestio da je Danska obrambena obavještajna služba podijelila neobrađene podatke iz informacijskih kabela s američkom Agencijom za nacionalnu sigurnost (NSA), što znači da je NSA možda imala pristup osobnim podacima i privatnim komunikacijama danskih građana.

Detalje o navodnom curenju visoko povjerljivih informacija danske vlasti još uvijek nisu otkrile, no skandal se tiče vojne obavještajne službem (FE) , koja je odgovorna za obranu Danske od vanjskih prijetnji, kao i Danske sigurnosne i obavještajne službe (PET) na čijem je čelu bio Findsen od 2002. do 2007. godine. S posljednje pozicije je odstupio u kolovozu 2020. nakon što je optužen za ilegalno špijuniranje danskih građana i dijeljenje informacija sa stranim silama,. Međutim, po tom pitanju komisija je nedavno odbacila sve optužbe, piše Bloomberg.

Ukoliko bude optužen za odavanje povjerljivih informacija, Findsena čeka zatvorska kazna u trajanju do 12 godina.





U zasebnom slučaju, Findsen i četiri druga obavještajna dužnosnika suspendirani su u kolovozu 2020. nakon što je neovisni odbor koji nadzire obavještajnu službu iznio optužbe za ozbiljne prekršaje. Prošloga mjeseca te je optužbe odbacilo istražno povjerenstvo, a suspenzije su ukinute.

Komentari

komentar





You may also like