Šef EU diplomacije Borrell stigao u Teheran kako bi oživio nuklearne pregovore

Visoki predstavnik za vanjsku politiku Europske unije Josep Borrell susreo se danas s visokim iranskim diplomatom, izvijestila je iranska IRNA. Prekjučer je ruski ministar Lavrov također posjetio Iran, a nakon toga su na zajedničkoj konferenciji s iranskim kolegom najavili da je Iran spreman na nastavak pregovora sa Zapadom koji su na pauzi od ožujka.

Uz Rusiju, Kinu i Iran, u pregovorima sudjeluju EU, Njemačka, Francuska i UK koje posredno zastupaju interese Washingtona koji se povukao iz sporazuma. Borrell, stoga, u Teheran dolazi kao predstavnik zapadnih interesa oko ponovnog uspostavljanja nuklearnog pakta. Sjedinjene Države su ranije u lipnju rekle da čekaju konstruktivan odgovor Irana o oživljavanju sporazuma iz 2015. prema kojem je Iran ograničio svoj nuklearni program u zamjenu za oslobađanje od ekonomskih sankcija. Iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian prošlog je tjedna pozvao Washington, koji je jednostrano izašao iz sporazuma i potom uveo sankcije Teheranu tijekom Trumpove administracije 2018., da “bude realan”. Pregovori su u ožujku stali, uglavnom zbog inzistiranja Teherana da Washington ukloni Zbor Islamske revolucionarne garde (IRGC), svoje elitne sigurnosne snage, s američkog popisa terorističkih organizacija.

Dva dužnosnika, jedan iranski i jedan europski, izjavili su za Reuters uoči Borrellova putovanja da “dva ključna pitanja trebaju biti riješena, a jedno od njih su sankcije”. Francuska, jedna od strana u pregovorima, jučer je pozvala Teheran da iskoristi Borrellov posjet kako bi obnovili pakt dok je to još moguće. Naime, Teheran je sve bliže izradi prve nuklearne bombe.

Komentari

komentar

You may also like