Šef europske diplomacije: EU mora uložiti više u obranu i tehnologiju da bi bila autonomna

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u prošlomjesečnom se intervjuu za Le Grand Continent založio za stratešku autonomiju EU-a, u odnosu na SAD i druge globalne faktore. Međutim, ubrzo je njemačka ministrica obrane Annegret Cram Kramp-Karrenbauer poručila da se Europa ne može zaštititi bez SAD-a.

“Ako želite živjeti pod zaštitnim kišobranom SAD-a to je, s vojnog gledišta, zasigurno jeftinije, ali je također sigurno da ste ovisni”, rekao je Borrell.

Visoki predstavnik Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku odbacio je tezu po kojoj je Donald Trump odgovoran za ogromne promjene u odnosima između EU-a i SAD-a.





“Vratimo se strateškoj autonomiji. Ne mislim da se moramo formirati oko Trumpa. Rekli smo to prije Trumpa i morat ćemo nastaviti to govoriti kasnije”, poručuje Borrell.

Šef Europske diplomacije rekao je da je Kina “sistemski rival” EU-a, ali to ne znači da EU i Kina moraju “sistematično biti u rivalstvu”.

Borrell je također izjavio da Europska unija treba donositi odluke u vanjskopolitičkoj sferi kvalificiranom većinom, ako želi imati jaču ulogu na globalnoj razini.





 

Komentari

komentar

You may also like