Šef Hamasa razgovarao je s talibanskim ministrom vanjskih poslova

Hamasov politički šef Ismail Haniyeh razgovarao je u subotu telefonom s ministrom vanjskih poslova talibanske vlade Amirom Muttaqijem, prenosi AA.

Tijekom komunikacije, Haniyeh je pozdravio pobjedu talibana nad američkim okupacijskim snagama u Afganistanu, navodi se u priopćenju Hamasa. Haniyeh je izrazio nadu da bi talibanski pokret “mogao imati ulogu u pružanju podrške svojoj braći u Palestini u oslobađanju Jeruzalema”. Također je podvukao nužnost da “Palestina nastavi biti tema na koju se osvrće afganistansko ministarstvo vanjskih poslova, posebno stanje u Jeruzalemu i tamošnja izraelska kršenja prava”.

Muttaqi je sa svoje strane izrazio da se ponosi borbom palestinskog naroda i postojanosti njihovog otpora u Jeruzalemu. Sredinom kolovoza talibanski pokret preuzeo je kontrolu nad Afganistanom paralelno s povlačenjem američkih trupa iz zemlje. U rujnu su talibani najavili privremenu vladu za upravljanje afganistanskim poslovima.

Ismail Haniyeh je de facto na čelu Hamasa od 2004., a od 2007. se odvojio (kao i cjelokupni Hamas) od Palestinske samouprave u Zapadnoj obali koju vodi pokret Fatah. Hamas je na čelu enklave pojasa Gaze.

Komentari

komentar
You may also like