Šef izraelske vojske naredio da budu spremni na sukob s Iranom

Vlasti Izraela su zabrinute zbog izbora novog iranskog predsjednika. Premijer Naftali Bennett je pozvao međunarodnu zajednicu da je zadnji čas da se “probude” i da shvate ” s kim imaju posla”. Tvrdi da je novoizabrani predsjednik “brutalni krvnik” koji je “ubijao tisuće, pa će ubijati i milijune uz oružje za masovno uništenje.”

Ebrahim Raisi je danas odbio mogućnost sastanka s američkim predsjednikom čak i ako uklone sankcije Iranu. Tvrdi da Amerika neće određivati balističke kapacitete Irana i da to “nije stvar pregovora”.

Šef izraelske vojske Aviv Kochavi otputovao je u Washington gdje je iznio zabrinuta upozorenja. Tvrdi da se SAD ne treba vratiti u okvire iranskog nuklearnog sporazuma jer će Iran varati i raditi na nuklearnom oružju, ali pri tome neće imati sankcije.

Šef IDF-a tvrdi da su i dosadašnje mjere bile promašaj jer “Iran čini značajan napredak zadnjih godina u vezi kvantitete i kvalitete obogaćivanja uranija.”- prenosi Israel Hayom.

Izbor konzervativnog iranskog predsjednika, zajedno sa željom Washingtona da ostvari dogovor s Iranom, utjecao je na zapovjednika IDF-a, Aviv Kochavija da naredi ubrzanu pripremu za obranu od Irana, tvrde neimenovani izvori izraelskog ministarstva obrane za Breaking Defense. Jedan od razloga za oprez je i najava osnivanja novog ureda za nacionalnu sigurnost u Iranu koji bi trebao biti pod vlasti Raisija nakon što preuzme poziciju 3. kolovoza, prenosi Breaking Defense.

S druge strane, Bijela kuća osporava autoritet novog predsjednika i tvrde da sve bitnije odluke donosi vrhovni vođa ajatolah Ali Hamenei.





 

 

Komentari

komentar





You may also like