Šef izraelskog Mossada u posjetu Bahreinu – Iranu „pred nosom“

Na Bliskom istoku od dolaska nove američke administracije na čelu s Joe Bidenom odvijaju se ubrzani geopolitički procesi, od kojih mnogi imaju radikalan prizvuk, poput nedavnih saudijsko-iranskih kontakata u Iraku, kontakata Rijada s vladom sirijskog predsjednika Bashara Assada uz blagoslov Rusije i td. Posljedica je to promjene američke politike prema Iranu i iščekivanja uspješnog završetka bečkih pregovora o povratku SAD-a u sporazum o iranskom nuklearnom programu čemu se uz Saudijsku Arabiju i UAE najviše protivi Izrael. Ta zemlja otvoreno upozorava da, ako navedeni sporazum u Beču po Izrael bude nepovoljan (ako ne regulira pitanje iranskog raketnog programa tj. proizvodnje balističkih raketa, kao i iransko pomaganje šijitskim radikalnim organizacijama poput libanonskog Hezbollaha ili jemenskih huta), on zadržava pravo sam odgovoriti na ugroze koje u tom smislu budu stizale sa strane Irana i njegovih proxy snaga u regiji.

U tim i takvim okolnostima čelnik izraelske obavještajne službe “Mossad” Yossi Cohen jučer j posjetio Bahrein gdje je, Iranu „ispred nosa“, razgovarao s dužnosnicima ove arapske monarhije. Posjet dolazi usred eskalirajućih tenzija u regiji oko Irana i prati nedavni dogovor Izraela o normalizaciji odnosa s tim otočnim kraljevstvom Perzijskog zaljeva (info: Al-Arabiya).

U kratkoj izjavi koju je objavila državna novinska agencija Bahraini, rečeno je samo da se Yossi Cohen sastao s čelnicima nacionalne obavještajne i strateške sigurnosti kako bi razgovarao o “najvažnijim sigurnosnim temama, regionalnim događajima i pitanjima od obostranog interesa”.

Dvije su zemlje uspostavile diplomatske odnose prošle jeseni, uz posredništvo SAD-a i nakon iste odluke Ujedinjenih Arapskih Emirata o normalizaciji odnosa s Izraelom.

Komentari

komentar





You may also like