Šef katalonske vlade potpisao uredbu o provedbi referenduma o nezavisnosti, koji će se održati 1. listopada!

Predsjednik vlade španjolske autonomne regije Katalonije, Carles Puigdemont, i njezini drugi članovi, potpisali su u srijedu na večer dekret o provedbi referenduma o nezavisnosti Katalonije od Španjolske, koji bi se trebao održati 1. listopada.

Carles Puigdemont potpisao je i drugi dokument – zakon o referendumu, usvojen od strane katalonskog parlamenta.

Španjolski premijer Mariano Rahoi želi osporiti taj zakon u španjolskom Ustavnom sudu i već je zatražio odgovarajući zaključak Državnog vijeća.

U katalonskom parlamentu zakon je podržala stranka „Zajedno za da“ i „Kandidati narodnog jedinstva“, koji imaju apsolutnu većinu (72 zastupnika od 135). Suzdržano ih je bilo 11, a ukupno je glasovalo njih 83.

Zastupnici Narodne i Socijalističke stranke, kao i centristi, prije glasovanja napustili su sjednicu, izjavivši, kako će se obratiti Ustavnom sudu i uložiti žalbu na usvojeni zakon.
Španjolski mediji javljaju kako se oko tiskare u Constanti, u regiji Tarragona, gdje katalonska vlada namjerava tiskati listiće za referendum, pojavljuju službenici Građanske garde, koji za sada samo nadgledaju područje ali ne ulazu u samu zonu tiskare.

Pitanje na referendumu bit će: „Želite li vi da Katalonija postane nezavisna država, s republikanskim oblikom vlasti?!

Katalonska vlada smatra kako će zakon o referendumu imati „najvišu pravnu snagu“, iznad svih ostalih zakona i normativnih akata koji mu se budu protivili. U njemu stoji, kako rezultat referenduma, kroz 48 sati nakon njegove objeve, postaje pravno važeći, a zakon također ne određuje minimalni odaziv glasača potreban da bi rezultat bio proglašen važećim.

 

 

 

 
 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like