Šef Mossada tražit će od Bidena oštriji nuklearni sporazum s Iranom

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu poslat će šefa Mossada Yossija Cohena, u narednim tjednima, na razgovore s američkim predsjednikom Joeom Bidenom, pri čemu će zatražiti novu verziju iranskog nuklearnog sporazuma, koja bi uključivala veća ograničenja za Iran, objavio je izraelski Channel 12, prenosi The Times of Israel.

Također se očekuje da će se Cohen sastati sa šefom CIA-e. Kako piše The Times of Izrael Cohen i njegov tim vjerojatno će predstaviti Bidenovoj administracije informacije, do kojih su došli Izraelci, o napretku u izraelskom nuklearnom programu.

Zatražit će radikalnu promjenu sporazuma iz 2015., koji je tada kritizirao Benjamin Netanyahu. Cohen će zatražiti puno striktnije mjere za Teheran kako bi se onemogućilo stjecanje nuklearnog oružja.

Donald Trump je povukao SAD iz sporazuma, koji je Iran potpisao sa svjetskim silama (SAD, Kina, Rusija, Velika Britanija, Francuska i Njemačka), upravo zato jer je tvrdio da ograničenja iz sporazuma nisu dovoljna.

Trumpova se administracija odlučila za ekonomske sankcije, a Iran je odgovorio napuštanjem obveza iz sporazuma te sada obogaćuje uran gotovo šesterostruko više, nego što je dopušteno po sporazumu.

Cohen će iznijeti izraelske prijedloge za sporazum: Iran mora zaustaviti obogaćivanje urana, zaustaviti proizvodnju sofisticiranih centrifuga, prestati podržavati terorističke skupine (ponajprije Hezbolah), vojno se povući iz Iraka, Sirije i Jemena i zaustaviti terorističke aktivnosti protiv Izraelaca izvan zemlje.





Izrael strahuje da će, po sporazumu, Iran nastaviti s obogaćivanjem urana, a da će ujedno revitalizirati ekonomiju zbog ukidanja sankcija, navodi Channel 12, prenosi The Times of Israel.

Komentari

komentar





You may also like