Šef NATO-a kritizira ideju europske obrambene skupine i “konkurentskih struktura”

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg kritizirao je u utorak u Washingtonu zemlje koje žele ojačati europsku obranu i naglasio da osnivanje “konkurentskih” struktura NATO-u može dovesti do slabljenja i podjele Sjevernoatlantskog saveza, piše France 24.

U vrijeme sastanka Europske unije u Sloveniji, Stoltenbergu je na konferenciji na sveučilištu Georgetown u Washingtonu postavljeno pitanje o posljedicama sporazuma AUKUS između SAD-a, Australije i UK na transatlantske odnose.

“Razumijem da je Francuska razočarana” budući da je Canberra nakon AUKUS-a raskinula veliki ugovor o kupovini francuskih podmornica, rekao je. “Istovremeno, saveznici su složni u vezi našeg glavnog cilja da moramo ostati ujedinjeni. Ne vjerujem u napore stvaranja nečega izvan okvira NATO-a, što bi konkuriralo ili zamijenilo NATO”, dodao je.

Norvežanin Stoltenberg je u poruci za 27 šefova država i vlada okupljenih na Brdu kod Kranja naglasio da 80 posto potrošnje za obranu NATO-a osiguravaju zemlje koje nisu članice EU-a. “To su svakako SAD, ali i drugi saveznici”, primijetio je.

“Bitna je i geografija: Turska na jugu, Norveška i Island na sjeveru i Sjedinjene Države, Kanada i UK na zapadu. Ako pogledate zemljovid oni su važni za zaštitu cijele Europe”. “Svaki pokušaj slabljenja transatlantske veze stvaranjem alternativnih struktura, govoreći da se mogu sami snaći, ne samo da će oslabiti NATO, već i podijeliti Europu”, upozorio je glavni tajnik NATO saveza.

Sjetimo se da je nedavno francuski predsjednik Macron, nakon razočarenja AUKUS-om koji je dogovoren bez znanja Pariza, kazao kako “Europa mora prestati biti naivna” dok je dogovarao vojnu suradnju s Grčkom.
Komentari

komentar

You may also like