Šef NATO-a poziva saveznike da se ponovno posvete kibernetičkoj obrani

Unatoč asimetriji između Moskve i Washingtona u tradicionalnim mjerama moći, najsofisticiranije rusko digitalno oružje više je destabilizirajuće od nuklearnih projektila koji su prijetili Sjedinjenim Američkim Državama i Europi 1980-ih. Kibernetičko ​​oružje ne može odmah ubiti ljude, ali je vrlo destruktivno – sposobno nanijeti ozbiljnu štetu financijskim sustavima, električnim mrežama i drugoj bitnoj infrastrukturi. Što je najvažnije, države imaju daleko veću vjerojatnost da će koristiti kibernetičko oružje od drugog oružja za masovno uništenje jer ga je lakše izgraditi, lakše se sakriti, od njega se iznimno teško braniti i gotovo ga je nemoguće odvratiti, piše Foreign Affairs.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg u četvrtak je pozvao sve saveznike da se “ponovno posvete” kibernetičkoj obrani u svjetlu ruskog rata u Ukrajini, prenosi Anadolu.

U svom uvodnom govoru na NATO-ovoj konferenciji kibernetičke obrane u Italiji, Stoltenberg je rekao: “Ove je godine euroatlantska sigurnost uzdrmana ratom (ruskog) predsjednika (Vladimira) Putina protiv demokratske, suverene Ukrajine. Dio ruske agresije je nevidljivi rat u kibernetičkom prostoru… Kibernetičko područje je neprestano osporavan prostor, a granica između mira, krize i sukoba je zamagljena”, rekao je Stoltenberg, dodajući da je to razlog zašto je NATO dugo vremena tako ozbiljno shvaćao kibernetičke prijetnje.

Šef NATO-a poručio je da kibernetički napadi mogu pokrenuti članak 5 NATO-a, što znači da je napad na jednog saveznika napad na sve. “Prijetnja iz kibernetičkog prostora je stvarna i raste. Zato je naše obećanje kibernetičke obrane toliko važno,” rekao je. “Dakle, pozivam saveznike da se ponovno posvete kibernetičkoj obrani. Uz više ulaganja, više stručnosti i poboljšane suradnje. Ovo je vitalni dio naše kolektivne obrane. I svi smo zajedno u ovome”, dodao je.

‘Rusko povlačenje iz Hersona bila bi pobjeda za Ukrajinu’

Stoltenberg je izjavio da bi povlačenje Rusije iz Hersona označilo “pobjedu” za Ukrajinu, prenosi Baha News.





“Ono što je jasno jest da je Rusija pod velikim pritiskom i ako napuste Herson to bi bila još jedna pobjeda za Ukrajinu”, rekao je novinarima u Rimu gdje se sastao s talijanskom premijerkom Giorgiom Meloni. U međuvremenu, Meloni je ponovno potvrdila “predanost svoje zemlje NATO-u”, inzistirajući da je jačanje saveza prioritet u ovom “delikatnom trenutku”.

Ranije je ruski ministar obrane Sergej Šojgu naredio snagama zemlje da se povuku iz Hersona i pregrupiraju duž lijeve obale rijeke Dnjepar, a Ukrajina je rekla da ne može “opovrgnuti niti potvrditi” povlačenje ruskih snaga, ali je inzistirala na tome da je ruska vojska ostala bez drugog izbora kao rezultat akcija ukrajinske vojske u regiji.

Rusija tvrdi da Zapad riskira ‘izravni vojni sukob’ zbog kibernetičkih napada





 

 

 

Komentari

komentar

You may also like