Šef njemačke vojske želi više novca za opremu

Njemačka bi morala potrošiti više novca na svoje oružane snage ako želi da budu potpuno opremljene, rekao je u nedjelju general-pukovnik Alfons Mais, prenosi DW.

Šef Bundeswehra je rekao za njemačku novinsku agenciju dpa da 100 milijardi eura za ubrzavanje modernizacije oružanih snaga koje je obećao kancelar Olaf Scholz nakon što je Rusija napala Ukrajinu nije dovoljno.

Mais je prošle godine izazvao pomutnju kada je kritizirao ono što je opisao kao godine zanemarivanja operativne spremnosti Bundeswehra. “Vojska koju imam dužnost voditi je više-manje gola”, rekao je tada. Mais je godinu dana kasnije kazao da se pokušava suzdržati od korištenja izraza “goli”.

“Vidim veliki pritisak da se krene naprijed s nadopunjavanjem što je moguće većom brzinom”, rekao je. Ali uz zamjenu opreme koja je dana Ukrajini, važno je bilo “materijalno povećanje prema potpunoj opremi”, naglasio je Mais. “Međutim, sam posebni fond neće biti dovoljan da se to postigne”, upozorio je.

Njemačka vojska se ne mijenja dovoljno brzo, kažu vojnici

Slične je poruke u zasebnom intervjuu za Bild am Sonntag poslao Andre Wüstner, čelnik neovisne neovisne Udruge oružanih snaga (DBwV). On je tjedniku za masovno tržište kazao da nije bilo “vidljivog poboljšanja” za vojnike otkako je Scholz to najavio prošle godine. “Potrebna je veća brzina, bilo u pogledu materijala, osoblja ili infrastrukture, potreban je stvarni preokret koji se može osjetiti u trupama tijekom ovog parlamentarnog razdoblja… inače je ‘prekretnica’ gotova”, rekao je Wüstner.





Wüstner je dodao da njemačka vojska, ili Bundeswehr, izvršava svoje dodijeljene misije, “ali to nije ništa u usporedbi s onim što ćemo morati doprinijeti NATO-u u budućnosti”. Upozorio je da nijedna vojna oprema isporučena Ukrajini nije zamijenjena i da to znači da operativna spremnost dijelova vojske, poput topništva, “i dalje opada”.

Njemačka se obvezala na povećanje vojne potrošnje

Nakon ruske sveobuhvatne invazije na Ukrajinu prošle godine, Scholz je najavio “prekretnicu” koja će pokrenuti isporuke oružja naciji u ratu i golemo povećanje njemačkih vojnih troškova. Časnici Bundeswehra godinama su se žalili da Njemačka zanemaruje svoju sposobnost da obrani svoju zemlju i svoje partnere u NATO savezu.





Otkako je objavljen poseban fond od 100 milijardi eura za Bundeswehr, oko 30 milijardi eura je posvećeno ugovorima za određene projekte, rekao je u srijedu glasnogovornik ministarstva obrane Arne Collatz.

Čelnik oporbe Friedrich Merz iz Kršćansko-demokratske unije, koji je bio na vlasti 16 godina prije Scholzove vlade, požalio se tijekom parlamentarne rasprave ranije ovog mjeseca da su “veliki dijelovi takozvane ‘prekretnice’ koju ste ovdje opisali 27. veljače prošle godine do sada se u Njemačkoj uglavnom odvijaju na papiru.” Merz je rekao da je neprihvatljivo da još nema “praktički nikakve narudžbe”, posebno za streljivo.

Novi njemački ministar obrane Boris Pistorius obećao je, međutim, da će ubrzati nabavu oružja i pojačati opskrbu streljivom. Scholz je, u govoru na Münchenskoj sigurnosnoj konferenciji prošlog vikenda, također ponovno obećao da će “trajno” povećati njemačku potrošnju na obranu do 2% BDP-a. No njegov ministar obrane želi ići još dalje: “Postići ćemo cilj od 2 posto, ali ćemo također učiniti sve da to nadmašimo”, rekao je Pistorius na istoj konferenciji.

dr. sc. J. Polović: Ukrajinska kriza i obnova njemačkog pitanja u Europi

 

 

Komentari

komentar

You may also like