Šef odbora američkog Senata kritizira Bugarsku zbog korupcije: To je “ozbiljan izazov” za naše odnose

Predsjednik vanjskopolitičkog odbora američkog Senata, demokrat Bob Menendez i republikanski član odbora Jim Risch, izdali su priopćenje uoči parlamentarnih izbora u Bugarskoj 4. travnja.

Priopćenjem kritiziraju korupciju u Bugarskoj, što se može shvatiti kao žestoka kritika trenutnog premijera Bojka Borisova iz desno centrističkog Gerba.

“Voljeli bismo vidjeti daljnji razvoj naših odnosa, pogotovo po pitanju zajedničke sigurnosti i energetskih ciljeva, ali ustrajna korupcija, smanjenje medijskih sloboda, politizacija sudstva i druge prijetnje vladavini prava predstavljaju ozbiljne izazove za američko-bugarske bilateralne odnose”, poručuje se priopćenjem.

U priopćenju se navodi da je, po indeksu percepcije korupcije Transparency Internationala iz 2019., Bugarska najgora u Europi te da je zadnja, od EU-a zemalja, po indeksu slobode medija Reportera bez granica.

“Gotovo osam mjeseci, u kontinuiranom nizu prosvjeda, bugarski je narod pozvao na prestanak korupcije te poštivanje vladavine prava i demokratskih vrijednosti. Dok se približavaju travanjski parlamentarni izbori, imperativje da vlada Bugarske zaštiti takve vrijednosti”, navode Menendez i Risch, referirajući se na prosvjede protiv Bojka Borisova na kojima je sudjelovala i oporba.

“A u duhu našeg dugogodišnjeg odnosa, Sjedinjene Države trebale bi podržati takve zahtjeve i podržati Bugarsku u borbi protiv korupcije, obnovi neovisnosti medija i promicanju vladavine prava. Koraci koje Bugarska poduzima radi rješavanja ovih pitanja služit će samo za daljnje jačanje naših odnosa”, dodaje se.





 

Komentari

komentar





You may also like