Šef odjela za proračun Bijele kuće traži odgodu primjene zakona protiv Huaweia

Vršitelj dužnosti direktora Odjela za proračun Bijele kuće (the Office of Management and Budget) Russel T. Vought pozvao je na odlaganje primjene ključnih odredbi zakona koji zabranjuje proizvode kineskog tehnološkog diva Huawei Technologies Co., piše u ponedjeljak, 10. lipnja, američki medij The Wall Street Journal.

U pismu od 4. lipnja, adresiranom na američkog potpredsjednika Mikea Pencea i devetoricu članova Kongresa, Vought moli za odlaganje primjene pojedinih dijelova zakona o nacionalnoj sigurnosti. Radi se o zakonu kojeg je prošle godine potpisao predsjednik Donald Trump i koji sadrži nekoliko odredbi usmjerenih protiv Huaweia i drugih kineskih tehnoloških tvrtki. Konkretno, zakon zabranjuje američkim federalnim agencijama i primateljima državnih jamstava i kredita vođenje biznisa s kineskim tvrtkama ili podružnicama koje u značajnoj mjeri koriste proizvode tih kompanija.

U Voughtovom pismu se navodi kako te zakonske odredbe mogu dovesti do „naglog smanjenja“ broja tvrtki koje isporučuju telekomunikacijsku opremu za državne strukture. Osim toga, zakon negativno utječe na američke tvrtke koje se oslanjaju na savezna jamstva u seoskim sredinama gdje je popularna Huaweiova produkcija.

„Iako administracija potvrđuje važnost tih zabrana za nacionalnu sigurnost, niz institucija dobilo je informacije o postojećoj zabrinutosti širokog kruga eventualno zainteresiranih strana“, navodi se dalje u pisamu.

U istom se pismu moli, da zabrane, koje se odnose na tvrtke i primatelje saveznih zajmova i jamstava, stupe na snagu kroz četiri godine nakon usvajanja zakona, a ne za dvije kako je predviđeno.

Podsjećamo: kineske tehnološke tvrtke dugo su na nišanu Washingtona, koji ih optužuje za veze s kineskom vladom i za opasnost od njihovog korištenja za špijunažu od strane Pekinga. Američki predsjednik Donald Trump u svibnju je potpisao uredbu koja vladi daje punomoć za blokadu poslova povezanih s informacijsko-telekomunikacijskim tehnologijama koje „predstavljaju neprihvatljivi rizik za nacionalnu sigurnost SAD-a“.





Iako u se u toj uredbi izrijekom ne spominju konkretne države ili tvrtke, službene osobe i predstavnici sektora izjavili su kako je on, vjerojatno, usmjeren na Huawei i njegovog kineskog konkurenta ZTE Corp. Osim toga, američko Ministarstvo gospodarstva stavilo je tvrtku Huawei i 70-ak s njom povezanih manjih tvrtki na tzv. crni spisak, zabranivši im kupnju servisnih usluga i dijelova od američkih tvrtki.

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like