Šef OPEC-a tvrdi da naftni sektor treba ulaganja od 12 bilijuna dolara do 2045.

Sirova nafta činit će 29% globalnog energetskog miksa 2045. godine, ali sektor zahtijeva gotovo 12 bilijuna dolara globalnih ulaganja, prema Haithamu Al-Ghaisu, glavnom tajniku Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), prenosi Anadolu.

U ekskluzivnom intervjuu za novinsku agenciju Emirata (WAM), Al-Ghais je citirao OPEC-ovo nedavno objavljeno izvješće World Oil Outlook 2045, koje je otkrilo da su volatilnost tržišta nafte i neravnoteža ponude i potražnje rezultirali značajnim padom ulaganja.

Za stabilizaciju tržišta potrebna su ulaganja u naftni sektor, rekao je i dodao da su OPEC proizvođači zajedno s Rusijom, također poznatim kao OPEC+, u velikoj mjeri odgovorni za održavanje te stabilnosti. Kazao je da su investicije u naftu iznosile oko 500 milijuna dolara godišnje, ali su se povukle s padom cijene nafte 2016., što je dovelo do pada proizvodnog kapaciteta. Također je naveo da je nakon pandemije COVID-19 primijećen daljnji pad ulaganja te da su zakašnjela ulaganja proizašla su iz ekstremne volatilnosti cijena nafte.

Prema Al-Ghaisu, inicijative UAE-a za osiguranje globalne energetske sigurnosti naglašavaju njegovu posebnu perspektivu i ključnu poziciju kao pouzdanog međunarodnog izvora opskrbe energijom i naftom, u skladu s glavnim ciljevima OPEC-a. ‘Od pridruživanja organizaciji, uloga UAE-a ostala je jasna’, rekao je Al-Ghais, nabrajajući te uloge kao povećanje proizvodnje, održavanje gospodarskog rasta, diversifikacija kroz druge izvore i smanjenje troškova.

Ranije u listopadu, OPEC+ je odlučio smanjiti proizvodnju za 2 milijuna barela dnevno od studenog.

Biden izjavio da SAD traži alternative razočaran odlukom organizacije OPEC+





 

Komentari

komentar





You may also like