Šef palestinske samouprave Mahmud Abbas u kritičnom stanju?

Pojedini arapski i izraelski mediji izvješćuju kako je predsjednik palestinske samouprave Mahmud Abbas prije nekoliko dana žurno prevežen u jordansku vojnu bolnicu. Portal Jewssh Press piše, kako palestinski čelnik ima kardio-vaskularne probleme i da je njegovo stanje kritično. Pojavile su se čak i informacije o njegovoj smrti. O tome izvješćuje drugi izraelski portal NewsSru.co.il.

Službeni izvori unutar palestinske samouprave u Ramallahu opovrgavaju takve informacije. Ali i sam činjenica da su na njih obratili pozornost ukazuje da se ipak nešto događa.

Informacije o pogoršanju zdravstvenog stanja 82-godišnjeg palestinskog političara javljale su se i ranije. Tako se u lipnju 2016. godine Mahmud Abbas nekoliko dana uopće nije pojavljivao u javnosti, što je izazvalo sličnu lavinu javnih glasina.

Izraelski medij NEWSru.co.il podsjeća kako je Mahmud Abbas izabran za šefa Palestine nakon smrti karizmatičnog palestinskog vođe Jasera Arafata 2004. godine. Abbasov mandat je istekao 2009. godine ali se novi izbori nisu održavali. Važnost pitanja o njegovom nasljedniku jedno je od glavnih razloga takvih glasina.

Mahmud Abbas uskoro se treba sastati s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, nakon čega bi 11. svibnja trebao stići u Soči, u trodnevni posjet Rusiji i predsjedniku Vladimiru Putinu.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like