Šef Pentagona izdao naredbu s inicijativama za suzbijanje Kine

Službenici Bidenove administracije objavili su u srijedu kako je američki ministar obrane Lloyd Austin izdao internu naredbu dužnosnicima Pentagona s novim inicijativama usmjerenim na suzbijanje Kine. Istodobno, još nisu pruženi detalji o tome kako će se nove inicijative razlikovati od postojećih direktiva, objavio je u četvrtak, 10. lipnja, Reuters.

Protivljenje Kini središnje je pitanje nacionalne sigurnosti SAD-a već nekoliko godina. Dvije se sile prepiru oko različitih pitanja, od krađe tehnologije i poštivanja ljudskih prava do kineskih vojnih aktivnosti u spornoj regiji Južnokineskog mora, navodi spomenuti medij.

Izvršna naredba izdana je kao rezultat preporuka radne skupine Pentagona koju je u veljači osnovao predsjednik Joe Biden.

“Ova ministrova naredba na kraju ima za cilj dovesti u red unutarnji rad ministarstva i osigurati da se pitanja povezana s Kinom rješavaju u prioritetnim područjima”, izjavio je visoki dužnosnik američkog Ministarstva obrane pod uvjetom da ostane anoniman.

Pentagon je u izjavi naveo kako će ove inicijative poboljšati sposobnost vojske da “revitalizira našu mrežu saveznika i partnera, ojača (strateško) odvraćanje i ubrza razvoj novih operativnih koncepata”.

Prošlog je mjeseca Bidenova administracija zatražila da se Pentagonu dodijele milijarde dolara za modernizaciju vojske, uključujući sprječavanje Kine. Više od 5 milijardi dolara potrošit će se na takozvanu Tihooceansku inicijativu za ograničavanje, pokrenutu za suzbijanje Kine i usmjerenu na nadmetanje s njom u Azijsko-pacifičkoj regiji. Trebao bi povećati borbenu spremnost američke vojske dodjeljivanjem sredstava za kupnju i raspoređivanje radara, svemirskih satelita i, možda, raketnih sustava u regiji. Međutim, taj su proračun američki zakonodavci i stručnjaci kritizirali kao nedovoljno usredotočen na kratkoročne rizike od strane Kine.
“Iako je (američka) administracija u pravu kada ulaže velika sredstva u istraživanje i razvoj kako bi osigurala vojnu konkurentnost u budućem visokotehnološkom ratovanju, to ne bi trebalo ići nauštrb programa koji kratkoročno suzbijaju Kinu”, kaže Ashley Townshend, suradnik centra za američke studije na Sveučilištu u Sydneyu.

Podsjećamo: idući se tjedan u Bruxellesu održava summit NATO saveza gdje će jedne od dominantnih tema svakako biti i njegovo postavljanje prema Kini i Rusiji. On se održava neposredno pred planirani summit Biden-Putin u Ženevi, 16. lipnja.

Komentari

komentar

You may also like