Šef Pentagona: prebacujemo vojsku bliže Rusiji

Američki ministar obrane Mark Esper izjavio je za televiziju Fox News kako se prebacivanje američkih vojnika u Europu obavlja s ciljem povećanja njihovoga prisustva u blizini ruskih granica.

„Odluka predsjednika SAD-a Donalda Trumpa od početka lipnja ubrzala je već započeti proces. U konačnici, mi ćemo prebaciti puno vojnika dalje na istok, bliže granicama s Rusijom“, izjavio je šef Pentagona. Kazao je kako su ključni saveznici u NATO-u odluku Washingtona nazvali dobrim potezom i da američko Ministarstvo obrane namjerava i ubuduće jačati svoje snage na istočnom krilu.

Mark Esper je potvrdio kako će veliki kontingent američkih vojnika ostati i u Njemačkoj, ali i ponovio kako članice NATO saveza moraju povećati rashode za obranu za najmnanje 2% BDP-a.

„Govorio sam javno i u zatvorenoj formi, kako svatko mora platiti najmanje 2%. Zemlje, poput Njemačke, moraju platiti više. Radi se o zajedničkoj sigurnosti i zajedničkoj odgovornosti kako bi se suprostavilo Rusiji i ostalima. Ako se mi uistinu namjeravamo suprostavljati Rusima, tada treba ispunjavati na sebe preuzete obveze“, kazao je Mark Esper.

 

 





Komentari

komentar

You may also like