Šef Pentagona: Rusija i Kina – glavni strateški suparnici SAD-a

Mark Esper, američki ministar obrane, u svom govoru u amerićkom centru Rand Corporation koji je objavljen na službenoj web stranici Pentagona, izjavio je kako su Rusija i Kina glavni strateški suparnici SAD-a.

Preciznije, izjavio je slijedeće: „Danas, u eri konkurencije velikih država. Ministarstvo obrane označuje Kinu, a potom i Rusiju u svojstvu naših glavnih strateških suparnika.“

Obje te države, izjavio je šef Pentagona, moderniziraju svoje oružane snage, a također proširuju svoje mogućnosti u svemirskoj sferi i cyber-prostoru. „Sjedinjene Države i njihovi partneri moraju nastaviti štititi svoja glavna načela i svoj način život. I mi smo odlučni to učiniti“, kazao je Esper.

Podsjećamo: proteklih dana evidentno je jačanje „ratničke“ retorike od strane vodećih američkih generala, koji u svojim javnim istupima govore, između ostaloga, ni manje ni više nego o nadolazećem velikom vojnom sukobu, „sličnom onome iz Drugog svjetskog rata“, kojega će SAD morati voditi sa snažnom silom i ovoga puta – „bliže svome teritoriju“. Spominje se i veliki broj žrtava, a sve skupa nedvojbeno ima za cilj ustrašiti i domaću i svjetsku javnost. Kao glavni suparnici postojano se apostrofiraju Kina i Rusija. O razlozima takve „apokaliptične“ retorike 15. rujna pisali smo u našoj analizi, koju možete pročitati na poveznici ispod teksta.

 

Zoran Meter: Što stoji iza apokaliptične retorike američkih generala





 

 





 

 

Komentari

komentar

You may also like