Šef Pentagona s kolegama iz EU razgovarao o ruskoj prijetnji, terorizmu, Africi

Američki ministar obrane i šef Pentagona Lloyd Austin razgovarao je 21. listopada u Bruxellesu s danskom ministricom obrane Trine Brahmsen o sigurnosnoj suradnji i ruskim akcijama u brojnim regijama, priopćio je glasnogovornik Pentagona John Kirby.

Oni su “ponovno potvrdili jak bilateralni obrambeni odnos između Sjedinjenih Država i Danske” i razgovarali o “načinima produbljivanja i proširenja obrambene suradnje”.

Austin i Brahmsen “primijetili su zajedničku zabrinutost oko pitanja koja utječu na transatlantsku sigurnost, uključujući ruske akcije u sjevernom Atlantiku, Baltičkom moru i Ukrajini”, kazao je Kirby i dodao kako su se ministri “složili nastaviti blisku interakciju oko zajedničkih prioriteta diljem svijeta”.

Osim s danskom, Austin se jučer sastao i sa španjolskom ministricom obrane Margaritom Robles, a razgovarali su o suradnji u borbi protiv terorističke organizacije “Islamska država” i o važnost južnog krila NATO-a. Austin je naglasio “moguću destabilizirajuću ulogu koju štetni utjecaj Kine i Rusije može igrati u Africi”.

Američki ministar obrane sastao se i s francuskom kolegicom Florence Parley, a razgovarali su o bilateralnim odnosima, suradnji u borbi protiv terorizma u Sahelu i nastavku suradnje u indo-pacifičkoj regiji, kao i o mogućnosti jačanja suradnje u kibernetičkom prostoru i svemiru, navodi se u priopćenju Pentagona.

Podsjećamo: prije sastanka NATO saveza u Bruxellesu na razini ministara obrane, šef Pentagona posjetio je i Gruziju i Ukrajinu, gdje je oštro osudio ruske poteze prema tim zemljama.





 

Komentari

komentar





You may also like