Šef Pentagona: SAD su odlučne uporabiti nuklearno oružje u zaštiti Južne Koreje

Šefovi obrane Sjedinjenih Država i Južne Koreje obećali su u utorak da će proširiti vojne vježbe i potaknuti planiranje nuklearnog odvraćanja kako bi se suprotstavili sjevernokorejskom razvoju oružja i spriječili rat. O tome izvješćuje Reuters.

Američki ministar obrane Lloyd Austin boravio je u Seulu na razgovorima kojima Washington nastoji uvjeriti svog ključnog azijskog saveznika u pogledu svoje nuklearne obveze usred rastućih prijetnji iz Sjeverne Koreje.

Austin se sastao s južnokorejskim ministrom obrane Lee Jong-supom, nakon njihovih godišnjih sigurnosnih razgovora u Washingtonu u studenom prošle godine, a trebao se sastati i s predsjednikom Yoon Suk-yeolom prije leta na Filipine.

U utorak, 31. siječnja, šef Pentagona, Lloyd Austin, govoreći na zajedničkoj medijskoj konferenciji s južnokorejskim kolegom izjavio je slijedeće:

“Naša predanost obrani Republike Koreje ostaje nepokolebljiva. Sjedinjene Države su čvrsto predane obvezi proširenog odvraćanja, koja uključuje korištenje čitavog niza američkih vojnih kapaciteta, uključujući konvencionalno i nuklearno oružje, kao i sposobnosti obrane od projektila“.

Naglasio je da je 2022. godine Sjeverna Koreja počinila “neviđen” broj provokacija protiv Južne Koreje, dodajući da Washington i Seul osuđuju ove “opasne akcije”, koje će, prema mišljenju strana, destabilizirati stanje u regiji.





Kako je naglasio šef Pentagona, u Južnoj Koreji nalazi se 28.500 američkih vojnika, što je, istaknuo je, jedan od najvećih američkih vojnih kontingenata u inozemstvu – prenosi ruska agencija TASS.

“Ovo pokazuje našu nepokolebljivu predanost održavanju mira na Korejskom poluotoku. Tijekom protekle godine naše su zemlje postigle značajan napredak u produbljivanju suradnje”, rekao je Austin, objašnjavajući da su u kontekstu “prijetnji” iz Sjeverne Koreje strane pojačale svoj odgovor i provode vježbe.

Komentari

komentar





You may also like