Šef Pentagona upozorit će Egipat zbog prevelikog približavanja Rusiji

Američki ministar obrane James Mattis 18. travnja započeo je svoju turneju po zemljama Bliskog istoka i Sjeverne Afrike, a njegov prvi posjet bio je onaj Saudijskoj Arabiji. Nakon Rijada, šef Pentagona danas je stigao u Kairo, u posjet najvećoj arapskoj državi – Egiptu.

Taj posjet svjedoči o novoj uspostavi toplijih odnosa između SAD-a i Egipta nakon faze velikog zahladnjenja u vrijeme administracija predsjednika Baraka Obame i kaotičnih revolucionarnih događaja poznatih kao „arapsko proljeće“.  Podsjetimo – prije desetak dana egipatski predsjednik Al-Sisi boravio je u službenom posjetu SAD-u, kojom prigodom je obavio važne razgovore s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom i predstavnicima tamošnjih vojnih i poslovnih krugova. Bio je to prvi posjet jednog egipatskog predsjednika Sjedinjenim Državama još od 2009. Godine i vladavine Hosnija Mubaraka.

Očekuje se, kako će u razgovorima s egipatskim političkim i vojnim vrhom, James Mattis pozvati Egipat na daljnju borbu protiv terorizma, poglavito na Sinajskom poluotoku, u čemu će mu Washington pružiti punu potporu, a prema informacijama američkog medija VoA, jedna od tema razgovora svakako bi trebala biti i Libija. Pritom isti medij  navodi i informaciju o tome, kako je „Washington zabrinut ruskim utjecajem na Egipat“ i citira riječi jednog od svojih neimenovanih izvora: „Mi ćemo pojasniti egipatskoj strani, kao što smo objasnili i drugim arapskim državama, kako previše bliski odnosi s Rusijom nisu njihovi najvažniji interesi.“

Šef Pentagona će nakon Egipta posjetiti još i Izrael, Katar i Džibuti.

Komentari

komentar
0 komentara

You may also like