Šef ruske obavještajne službe: SAD pripremaju veliki hakerski napad na ključne ruske sustave

Direktor ruske Vanjske obavještajne službe Sergey Narishkin izjavio je u utorak, 18. lipnja, kako Sjedinjene Države pripremaju veliki cyber-napad na kritički važne ruske sustave.

„Da, naše službe primjećuju povremene napade na različlite sustave, između ostalog i prije svega na informacijske sustave tijela državne vlasti. Mi o tome izvješćujemo naše instance“, izjavio je prvi ruski obavještajac. Američki medij The New York Times priopćio je kako američke specijalne službe učestalije nastoje ubaciti štetne programe u energetske sustave Rusije.

Američki predsjednik Donald Trump opovrgnuo je spomenute navode NYT, a autore novinskog uratka nazvao „neprijateljima naroda“, kazavši, kako objava te „netočne“ informacije predstavlja „stvarnu državnu izdaju nekada velike novine“. The New York Times je kao odgovor na Trumpove izjave objavio kako su takve riječi, adresirane na medije, opasne, i da je vlada s navedenim tekstom bila upoznata prije njegove objave.

Zapad koristi mogućnosti hibridnoga rata kako bi omeo razvoj strateške suradnje između Rusije i Kine, navodi dalje Narishkim. Hibridne aktivnosti ne samo da mogu biti primjenjene, one se već i primjenjuju, tvrdi šef ruske obavještajne službe. „Mi to vidimo“, a za to nisu potrebni neki posebni napori, izjavio je Narishkin i time, zapravo, potvrdio navode spomenutog američkog medija.

Osim Narishkina, o istoj temi govorio je i glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitry Peskov, kazavši, kako su „naše strateške, životno važne sfere ekonomije ne jednom bile izvrgnute hakerskim napadima izvan granice“. Kazao je kako se to „sa žaljenjem može konstatirati“ i da ruske specijalizirane službe s tim vode borbu, „kako se ne bi dozvolila bilo kakva šteta našoj ekonimiji i njezinim osjetljivim sferama“. Izjavio je, također, kako je Rusija „više puta željela inicirati međunarodnu suradnju s ciljem zajedničkog suprostavljanja zločinima vezanim uz cyber-napade“, ali da „američki partneri na te naše inicijative nisu nikako odgovarali“.Iz svega navedenoga je očito kako u čitavoj ovoj priči netko ne govori istinu, ali i to, da se i u američkoj medijskoj sceni događaju neke promjene, barem ako je suditi po spomenutom članku The New York Timesa. Naime, do nedavno je jedna od glavnih tema u „ocrnjenju“ Rusije bila upravo ona oko navodnih ruskih hakerskih napada na SAD, uz neizbježnu rusku „umješanost u američke izbore“, a što je naglo splasnulo nakon nedavne objave rezultata Muellerove komisije, koja, nakon duge i skupe istrage (koju je Trump nazvao „najvećim lovom na vještice“) o tome nije pronašla relevantne dokaze. Sada se, međutim, za istu stvar optužuje američke službe tj. za njihovo hakersko djelovanje prema Rusiji, vjerojatno s ciljem daljnjeg denunciranja Trumpove vlasti (NYT je medij pod nadzorom Demokratske stranke). Međutim, sada je problem u tome što ove medijske navode potvrđuje i službena Moskva, koja je navodno uvijek bila sklonija Trumpu. Izgleda kako ruski državni vrh od Trumpa više ništa konkretno niti ne očekuje po pitanju poboljšanja međusobnih odnosa i da ga smatra „slabim predsjednikom“, koji ni o kakvim ključnim pitanjima američke vanjske politike samostalno ne odlučuje bez obzira na njegovu oštru i uvjerljivu javnu retoriku.

 

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like