Šef ruskih obavještajaca Nariškin, o češkim optužbama protiv Rusije

Ne smiruju se reakcije na najnovije zaoštravanje diplomatskih odnosa između Moskve i Praga, o čemu svjedoči i slijedeća vijest iz Rusije.

Sve optužbe o ruskoj umiješanosti u događaje od prije sedam godina u Vrbetici potpuno su lažne, izjavio je u petak, 23. travnja, direktor ruske Obavještajne službe Sergej Nariškin.

“Češka se u svojim postupcima skrivala iza neke potpuno bijedne laži, stvorene, možda, samo za ljude s nedovoljno visokom razinom intelektualnog razvoja”, rekao je. Kao rezultat toga, Prag je ozbiljno zaoštrio odnose s Rusijom i dobio odgovarajući odgovor, izjavio je Nariškin.

„Politički vođe, politička elita skupine zapadnih zemalja pokušavaju, korak po korak, manijakalnom tvrdoglavošću uništiti osjetljivo i prilično krhko tkivo međunarodne stabilnosti i međunarodne sigurnosti. Češka se istaknula pred našim očima, zemlja prilično ograničenog suvereniteta u vanjskoj politici otišla je u zaoštravanje, sučeljavanje s Rusijom. I, moram priznati, dobila je svoje”, zaključio je šef ruskih obavještajaca.

Podsjećamo: Češka je nedavno optužila Rusiju za umiješanost u eksploziju u skladištu streljiva u Vrbetici 2014. godine, nakon čega je Prag protjerao 18 djelatnika ruskog veleposlanstva. Kao odgovor, Moskva je 20 djelatnika češke diplomatske misije proglasila persona non grata i naredila im napuštanje zemlje.

Češki ministar vanjskih poslova Jakub Kulganek jučer je najavio kako će sastav ruskog veleposlanstva u Pragu biti sveden na razinu češke diplomatske misije u Moskvi. Prema njegovim riječima, Češka i Ruska Federacija imat će 32 zaposlenika u veleposlanstvima u Moskvi i Pragu.





“Trebalo bi imati sedam diplomata i po 25 administrativnog i tehničkog osoblja”, naglasio je Kulganek.

Broj zaposlenika češkog generalnog konzulata u Rusiji i ruskog u Češkoj neće se mijenjati, izjavio je Kulganek danas.

„Zasad se ovo ne tiče ovih (konzularnih) odjela. A Rusija još nije poduzela nikakve korake u odnosu na naše generalne konzulate u Rusiji. U ovom slučaju, broj se neće promijeniti”, kazao je šef češke diplomacije.





Ovaj diplomatski rat teško će se zaustaviti na ovome. Politički odnosi dviju država zbog ovih su događaja „u slobodnom padu“ pa je realno za očekivati ozbiljne posljedice i u međusobnim gospodarskim odnosima.

Komentari

komentar

You may also like