Šef ruskih obavještajaca: zapadno-centrični svjetski poredak se urušava, dolazi multipolarnost!

Sergey Narishkin, direktor ruske Vanjske obavještajne službe,  izjavio je danas u svom intervjuu ruskim medijima, kako je ta služba registrirala američka nastojanja za ometanje suradnje između Rusije i Kine. To čine različiti predstavnici američke vlasti, prije svih State Department u razgovorima sa svojim partnerima. Kazao je kako se prate teze koje oni iznose i koje imaju „provokativni karakter“ s ciljem „unošenja raskola i raspada“ rusko-kineske suradnje.

Prvi ruski obavještajac kazao je i kako se na Zapadu zaoštrila socijalna i politička kriza, zbog čega Zapad nastoji unijeti raskol u takve međunarodne organizacije, poput Euroazijskog ekonomskog saveza, Šangajske organizacije (za suradnju) – ŠO(S) i Organizacije ugovora o zajedničkoj sigurnosti (radi se o multi-državnim organizacijama s euro-azijskog prostora u kojima Rusija vodi glavnu riječ, osim u ŠO – gdje je tu ulogu dijeli s Kinom, op. GN.).

Narishkin je također kazao kako „sadašnji tijek međunarodne situacije“ i događaja, „potvrđuje istinitost zaključaka da se zapadno-centrični svjetski poredak urušava, a na smjenu dolazi multipolarnost“.

Upozorio je i na pojavu kriza u EU kao cjelini, i u njenim pojedinim članicama, koje su sada „potpuno spoznale, što je to međunarodni terorizam i zašto je ta tema u mnogomu povezana s nepravilnom i nepromišljenom migracijskom politikom“.  Umjesto, da se Amerikanci i europljani pozabave problemima u svojoj kući, „oni sve do sada žele posijati kaos u drugim dijelovima svijeta“, pri čemu Zapad osobito zabrinjavaju integracijski procesi u Euroaziji, tvrdi Narishkin. Tamo, kazao je dalje, postoje „suverene i nezavisne države“ i „pozitivno se razvijaju“ gore spomenute integracijske organizacije, koje su također dio globalne sheme sigurnosti.

Komentari

komentar





You may also like